Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral veel topsalarissen bij ziekenhuizen

Twintig van de honderd grootste zorginstellingen van Nederland betalen hun directeur meer dan 220 duizend euro, het maximum jaarinkomen dat de branche zelf voor ogen heeft. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Zestig van de honderd zorgdirecteuren ontvingen in 2007 een salaris dat hoger lag dan de Balkenendenorm van 176 duizend euro.

De grootverdieners zijn vooral werkzaam bij ziekenhuizen. Maar ook in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en bij verzorgingstehuizen betalen instellingen hun directeuren boven de Balkenendenorm. Elf van de honderd instellingen heeft geen gegevens beschikbaar over salarissen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Brutojaarsalaris

Het Radboud Ziekenhuis uit Nijmegen betaalt zijn bestuursvoorzitter het hoogste bedrag. Emile Lohman, voorheen werkzaam bij het OLVG in Amsterdam, kreeg in 2007 een brutojaarsalaris van 290 duizend euro. Volgens de salarisnorm norm van de sector, mogen zorginstellingen onder strikte voorwaarden maximaal 220 duizend euro bruto uitbetalen.

Code zorgsalaris

Voor instellingen waar geen marktwerking is, mag het salaris niet hoger zijn dan de Balkenendenorm van 176 duizend euro. De vereniging van toezichthouders in de zorg, één van de initiatiefnemers van de nieuwe beloningsregels, wil niet zeggen of de salarissen van zorgdirecteuren op korte termijn om laag zullen gaan. De vereniging wil niet reageren zolang de code nog ‘in ontwikkeling’ is. Verplegersvakbond NU91 vindt zelfs de Balkenendenorm voor zorginstellingen veel te hoog. “Wat is er mis met de hoogste salarisschaal in de zorg van rond de 80 duizend euro?”, zegt voorzitter Monique Kempff van NU91. Zij vindt het ‘geen argument’ dat voor dat salaris geen goede bestuurder is te vinden. “Voor de werkvloer zijn ook geen mensen te vinden. Krijgen die dan ook meer betaald?” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NVZD: ‘Geen sprake van 220.000 euro’

Nieuwe code voor beloning zorgbestuur

Bussemaker uit kritiek op gouden handdruk Tanke

Bekijk de lijst van de Volkskrant

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.