Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlopig voldoende verpleegkundigen

UTRECHT - Hbo-opleidingen leveren te veel verpleegkundigen af, zonder zich af te vragen of deze studenten wel kans hebben op een baan in een ziekenhuis. Dat heeft de NVZ, de koepelorganisatie van ziekenhuizen, donderdag gezegd.

De campagne ‘Trots op de Zorg’ van VWS waarin gewezen wordt op een nijpend tekort onder verpleegkundigen in de zorg in 2025, is een probleem dat zich nu nog lang niet voordoet. Uit een onderzoek van VWS blijkt dat in 2025 een kwart van de beroepsbevolking in de zorg moet werken.

Verwijten

Voorlopig is er nog lang geen tekort, aldus NVZ. Zo verwijten de hbo-opleidingen de ziekenhuizen een tekort aan stageplaatsen te bieden voor hun verpleegkundigen in opleiding. Volgens NVZ hebben de ziekenhuizen simpelweg geen plaats voor alle leerlingen. Tot zeker 2010 worden er geen grote arbeidstekorten verwacht.

Amper werk

Ook in Groot-Brittanië is een groot overschot aan verpleegkundigen. Acht op de tien afgestudeerde verpleegkundigen blijft werkloos. In de hoofdstad Londen is de situatie niet veel beter. Dat bleek uit een onderzoek van BBC Radio onder twintig hbo’s. (ZorgVisie – Frank Masselink)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.