Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlopige goedkeuring voor overname RKZ

Mark van Dorresteijn
Arbodienstverlener Zorg van de Zaak mag het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk overnemen. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten weten.
Voorlopige goedkeuring voor overname RKZ
Foto: ANP - Koen Suyk

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft volgens de NZa schulden die het op korte termijn moet afbetalen aan zorgverzekeraars. Door de samenwerking met Zorg van de Zaak kan het Rode Kruis Ziekenhuis zelfstandig blijven opereren binnen een gezond concern. Daarmee is de zorg aan de patiënten van het ziekenhuis en het brandwondencentrum gegarandeerd.

Spoedprocedure

De autoriteit moest in een spoedprocedure beslissen over de overnameplannen. Die zijn voorlopig goedgekeurd, maar de zorgautoriteit kijkt nog of er voorwaarden aan worden gesteld. Bijvoorbeeld als zou blijken dat door de overname cruciale zorg in gevaar komt.  De NZa komt tot het advies omdat het ziekenhuis en Zorg van de Zaak de overnameplannen intensief en zorgvuldig hebben afgestemd met hun personeel, patiënten en overige belanghebbenden.

Problemen RKZ

Het ziekenhuis raakte twee jaar geleden in de financiële problemen toen het voorschotten van zorgverzekeraars niet meer kon terugbetalen. Een grote reorganisatie volgde. Door samen te werken met Zorg van de Zaak hoopt de zorginstelling in de toekomst financieel gezond te blijven.

De twee partijen hebben ook de Autoriteit Consument & Markt om toestemming gevraagd oor de overname. Die neemt in de komende weken een besluit.

Samenwerking met arbodienstverlener

Het is voor het eerst dat een Nederlands ziekenhuis zich op zo’n grote schaal verbindt met een speler uit de bedrijfsgezondheidszorg. Marius Touwen, CEO van Zorg van de Zaak, legde eerder in een interview met Zorgvisie uit waarom hij graag wilde samenwerken met een ziekenhuis: ‘De samenwerking geeft ons de mogelijkheid nieuwe, innovatieve vormen van bedrijfsgezondheidszorg te ontwikkelen, zoals een polikliniek voor beroepsziekten en arbeidsgerelateerde programma’s voor hulp bij bijvoorbeeld obesitas, diabetes en stoppen met roken. Met name het stoppen-met-rokenprogramma van het RKZ is uniek. Daarvan zouden we een commerciële variant  kunnen aanbieden bij bedrijven. Daarnaast is de toegang tot kennis van het ziekenhuis erg belangrijk. Voor het grootste deel van de zorg die we leveren is deze kennis niet nodig, maar bij second opinions kan dat, zoals gezegd, erg handig zijn. Verder hebben we elk jaar een landelijk congres voor bedrijfsartsen. Daar zouden we specialisten kunnen laten vertellen over hun expertise. Natuurlijk profiteert het ziekenhuis ook van onze kennis. Wij hebben meer ervaring om in een commerciële omgeving te opereren. En nu ziekenhuizen voor een soortgelijke situatie staan, kunnen wij onze ervaringen met het RKZ delen.’

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.