Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Voorstel rijbewijs ADHD in strijd met richtlijn KNMG

Alleen een medisch advies van de behandelend arts volstaat bij de rijbewijskeuring van mensen met ADHD. Dat stelt minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu voor, zo schrijft nieuwssite Mednet.
Voorstel rijbewijs ADHD in strijd met richtlijn KNMG

In het voorstel van Schultz van Haegen moeten mensen met ADHD ook gekeurd worden door een onafhankelijke arts. Volgens de artsenorganisatie KNMG is dat in strijd met de ‘richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens’, aldus Mednet.

Herkeuring

Het voorstel van de minister is een reactie op de motie Bashir. Het gaat om een experiment, in afwachting van een rapport van de Gezondheidsraad. Daarin wordt de minister verzocht per direct te stoppen met de medische keuring voor mensen die behandeld worden voor ADHD. Zij zouden niet slechter rijden dan andere mensen en hun medische situatie zou in de loop van de tijd ook niet achteruit gaan zodat een herkeuring niet nodig is. Dit zou de automobilisten honderden euro’s per keuring schelen.

Risicofactoren

In het medisch advies van de behandelend arts moet staan dat de betreffende persoon ADHD heeft, daarvoor onder behandeling is en dat er geen andere risicofactoren zijn zoals psychische aandoeningen en medicijnmisbruik

KNMG

De KNMG is tegen het voorstel van de minister omdat het in strijd is met de richtlijnen die gaan over het omgaan met medische gegevens. Het advies dat van de behandelend arts gevraagd zal worden, is een geneeskundige verklaring. De KNMG wil niet dat artsen dit soort verklaringen afgeven. (Mednet – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Phil Nijhuis)

Lees meer:

KNMG pleit voor keurmerk voor medische apps

KNMG wil Wet Cliëntenrechten controversieel verklaren

Nieuwe voorzitter KNMG voorgedragen

KNMG tegen verdere verruiming numerus fixus

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Maar ja, die mensen die het etiket ADHD voor hun falen of dat van hun kinderen als verontschuldiging of verklaring gebruiken (zie de enorme groei de afgelopen jaren), moeten ook de ander consequenties dragen. Je bent immers medisch onder behandeling of chronisch ziek, toch? Ik hoop niet door een ADHD-er aangereden te worden.

 3. En mogen mensen met ADHD wel zelfstandig beslissingen nemen ?
  Ik denk aan hun impulsiviteit ?
  Moet de regering niet gewoon het hele volk onder curatele stellen ?
  En moet de regering niet onder curatele; die nemen ook domme beslissingen. En moeten curators nirt onder curatele ?
  Moeten we zelfstandig denken niet gewoon afschaffen ?
  Of draai ik nu door ?
  En dat zonder ADHD. Mensen zonder ADHD zijn ook niet helemaal goed, zo te lezen.Conclusie: volgens mij zijn ook mensen met ADHD prima in staat zelf te bepalen of ze verkeersveilig kunnen rijden of niet, als ze een rijbewijs hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.