Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Vrijgevestigde psychotherapeuten per 2014 op straat’

Mark van Dorresteijn
Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten komen door overheidsbeleid mogelijk per 2014 op straat te staan. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP).
‘Vrijgevestigde psychotherapeuten per 2014 op straat’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Door gewijzigd beleid lijkt het er volgens de NVVP op dat psychologen en psychotherapeuten geen gespecialiseerde ggz meer mogen aanbieden. ‘Zij komen op straat te staan en kunnen niet langer patiënten met complexe ggz-problematiek behandelen. Daarmee blijven de jaarlijks 80.000 patiënten die geholpen worden, verstoken van hulp’, aldus de vereniging.

Doodsteek voor psychotherapeut

De NVVP is bang dat minister Schippers het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal overnemen. Schippers gaat hiertoe over wanneer belangenorganisaties in de ggz zelf niet tot een alternatief komen. Het advies van de IGZ houdt in dat gespecialiseerde ggz alleen aangeboden kan worden in instellingen en niet door vrijgevestigde zorgaanbieders. Ook stelt de Inspectie dat psychotherapeuten geen complexe ggz mogen verlenen, de Inspectie is van mening dat psychotherapeuten thuishoren in de kortdurende ggz waar lichte ggz-problematiek behandeld dient te worden. Dit is volgens de NVVP de doodsteek voor het vak van de  psychotherapeut: ‘deze is immers opgeleid en geëquipeerd voor complexe ggz-vraagstukken die gemiddeld 8 maanden in beslag nemen. Psychotherapeuten kunnen hun werk niet leveren in het tijdbestek dat de nieuwe structuur voor kortdurende ggz biedt.’

Redding

Als redding voor de psychotherapeuten noemt de NVVP het Bestuurlijke Akkoord GGZ uit 2012. Daarin is afgesproken dat ook vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten gespecialiseerde ggz zullen bieden. ‘Dit akkoord lijkt nu geschonden te worden. De NVVP vindt de ontwikkelingen voor patiënten en voor zorgaanbieders zeer zorgwekkend en roept de minister op zich te houden aan de afspraken zoals gemaakt in het Bestuurlijk Akkoord en ook de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten positie te geven in de gespecialiseerde ggz.’

8 REACTIES

 1. @Maarten,
  de vrijgevestigden zijn verantwoordelijk voor slechts 6% van het totale GGZ budget en voor 9% van het volume. Dat betekent dat ze dus kostenefficienter werken dan de grote instellingen, tegen een hogere patienttevredenheid bovendien.
  Om nou te zeggen dat de club van 6% van de totale uitgaven verantwoordelijk is voor de ‘enorme groei’ is onzin.

 2. Lees alle reacties
 3. De NVVP heeft dit over zich afgeroepen omdat de enorme groei aan volume niet tijdig werd beheerst. Dan volgen er nu maatregelen die voor de beroepsgroep onwenselijk zijn, maar eigenlijk is de patiënt de grote verliezer. Laat dit een les zijn voor de NVVP.

 4. moeten wij onderhand niet gaan inzien, dat de hele zorg-wereld vergeven is van oprekken van indicatiestellingen om het juist daarvoor vereiste te kunnen gaan behandelen.
  Doorgeschoten zorg kun je het wel noemen, zie maar als deze zorg uit eigen portemonnee betaald moet gaan worden, omdat alles op is?

 5. Het is een kwestie van onbehoorlijk bestuur dat de minister de gemaakte afspraken uit het bestuurlijk akkoord naast zich neer lijkt te gaan leggen. Gebrek aan visie is één ding, onbetrouwbaar handelen is erger.
  De voorgestelde wijzigingen in de GGZ leiden tot een vermindering van de kwaliteit van de zorg, tegen zeer waarschijnlijk meer omzetvolume en meer kosten per patiënt. Zo komt er meer bij de huisarts en poh ggz te liggen – die zijn daarvoor niet opgeleid en toegerust. En zal een grote groep patiënten onderbehandeling krijgen in de basis ggz of niet de zorg kunnen krijgen die vereist is, want psychotherapeuten mogen in het nieuwe stramien enkel nog kortdurende zorg aanbieden. De vrijgevestigde psychiaters en klinisch psychologen zijn schaars, hun wachtlijsten zullen oplopen want de instellingen zijn flink aan het bezuinigen en kampen nu al met ellenlange wachttijden. Alles bij elkaar geen fraai verhaal, wat zich hier aftekent.

 6. Blijven werken vanuit je compassie en kracht lijkt me ( geestelijk) gezonder dan alleen een beroep doen op gemaakte afspraken. De GGZ is volop in verandering en op weg naar een nieuw evenwicht. Alleen financiële motieven en belangen ( geld willen verdienen of bang zijn om je verdiensten te verliezen) zullen therapeuten niet redden en cliënten geen recht doen: Blijf geloven in je passie en leer daar creatief mee om te leren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.