Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen stuiten op glazen plafond UMC’s

Het aantal vrouwen dat hogere medische en strategische functies binnen de universitaire medische centra (UMC’s) bekleedt is nog steeds relatief laag. Dit blijkt uit onderzoek binnen de acht UMC’s.

De opmars van vrouwen naar de top verloopt traag, ondanks dat steeds meer vrouwen in Nederland geneeskunde studeren. 65 procent van de studenten is vrouw en steeds meer vrouwelijke artsen kiezen de opleiding tot medisch specialist. Toch is het aantal vrouwen op hogere posities in de UMC’s nog steeds klein.

De uitkomsten van het onderzoek onderbouwen de twee vooronderstellingen van de ‘Benchmark loopbaanontwikkeling vrouwelijk/mannelijk medisch en medisch wetenschappelijk personeel’ van het Maastricht UMC+ en VanDoorneHuiskes en partners . De loopbaanontwikkeling van vrouwelijk medisch en medisch wetenschappelijk personeel in een academische setting stagneert. En de huidige organisatie van de academische geneeskunde en gezondheidszorg komt onvoldoende tegemoet aan de eisen van vrouwen en steeds meer mannen.

Arbeidsvoorwaarden en cultuur

De oorzaken voor de geringe doorstroom van vrouwen naar hogere posities legt het rapport vooral bij de secundaire arbeidsvoorwaarden, wijze van rekrutering voor hogere functies en de cultuur binnen de UMC’s. Bij de UMC’s ontbreekt het aan beleid om hierin verandering te brengen. Dit terwijl het bedrijfsleven een evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke waarden, manier van leiding geven, samenwerking enzovoorts noemt als winstpunten van meer vrouwen in de top. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Meer vrouwen aan de top in ziekenhuizen

Vrouwelijke arts luistert beter naar patiënt

Salaris vrouwelijke manager blijft achter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.