Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

VUmc betaalt 188.000 euro voor geschrapt tv-programma

Mark van Dorresteijn
Het VUmc, Eyeworks en RTL betalen ieder 188.000 euro om de kosten van het geschrapte tv-programma '24 uur tussen leven en dood' te dekken. Dat heeft het Amsterdamse ziekenhuis vandaag bekendgemaakt.
VUmc betaalt 188.000 euro voor geschrapt tv-programma

Eind februari ontstond er veel commotie over het televisieprogramma. Op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis waren 35 camera’s geplaatst. Mensen werden soms buiten hun weten gefilmd en pas achteraf om toestemming gevraagd. Het VUmc verzocht Eyeworks en RTL daarna om, na één uitzending, het programma te schrappen.

Kosten delen

Het VUmc zou geen geld hebben gekregen indien het tv-programma wel was doorgegaan. Bestuursvoorzitter Elmer Mulder liet eerder weten dat het ziekenhuis wilde laten zien hoe betrokken de medewerkers zijn en hoe goed de zorg is op de spoedeisende hulp. Om Eyeworks en RTL tegemoet te komen heeft het ziekenhuis besloten een derde van de kosten op zich te nemen. Een woordvoerder benadrukt dat de bijdrage van het ziekenhuis uit de algemene reserves komt en niet uit de premiegelden. ‘De patiënten hebben hier geen hinder van.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Lex van Lieshout)

Lees ook:

“VUmc kreeg geen geld van Eyeworks”

VUmc maakt excuses aan alle patiënten

Patiënten doen aangifte tegen VUmc en Eyeworks

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Marktwerking focust op geld en wordt gelegitimeerd met het inmiddels holle begrip kwaliteitvan zorg.Vreemd genoeg geldt dit niet alleen bestuurders van ziekenhuizen maar identificeren medewerkers op de werkvloer zich ook geheel met deze geldzucht.

  3. De marktwerking zorgt dat iedereen in de zorg op geld focust, coaches coachen nu vnl.nog op productieve uren i.p.v. op kwaliteit van zorg, discussies over inhoud van zorg gaan alleen nog over òf en hoe het geld oplevert en management is druk met het vinden van gaten in de wet. En of het er allemaal goedkoper van wordt?, de cijfers zeggen van niet, wat ook logisch is wanneer meer behandelen cq.registreren meer geld oplevert.
    Het beteugelen van groei van de zorg is misschien nodig, maar het mechanisme marktwerking is voor dit product niet passend en jaagt de kosten slechts op.

  4. Dit is een leugenachtige voorstelling van zaken door de RvB. De algemene reserves komen wel degelijk uit de premiegelden. Deze middelen ontstaan door winsten op de behandelingen en dienen als buffer vermogen voor mindere jaren. Mij lijkt het redelijk deze reserves weer aan te vullen uit de bonussen en eventueel de salarissen van de RvB

  5. En dit vindt de minister wel allemaal goed? Handelsgeest en marktwerking? Ziekenhuisreclame kost de burger minimaal 200000 euries?
    Want bij die 188.000 vergoeding kunnen we nog wel wat nutteloze zorgmensuren schrijven. Ik persoonlijk stel de minister en het kabinet aansprakelijk voor deze ongein! (Hoofdletters als vorm van respect zit er niet meer in)

  6. Inderdaad, zo’n RvB denkt dat de meeste mensen op hun achterhoofd zijn gevallen. Zegt genoeg over de kwaliteit van dat bestuur.
    Om te laten zien dat de medewerkers zo betrokken zijn en zo, so what, dat kunnen de patienten heus wel zelf vertellen op verjaardagen etc. maar meestal hoor je ook hele negatieve verhalen. En hoe zit het met het klachtenbureau daar? Zijn die duimen aan het draaien? Stop daar je geld van je algemene reserves dan in. Of in projecten om (bijna) fouten te voorkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.