Artsen die de opleiding tot AIGT hebben gevolgd, staan hoog aangeschreven bij VUmc en AMC. Zij hebben waardevolle kennis over de opkomende nieuwe infectieziekten en de ‘oude’ tropenzieken. Ook hebben zij dankzij hun werk in lage-inkomenslanden geleerd om in een team samen te werken, complexe zorg met minimale middelen te organiseren en om (lokale) mensen op te leiden in moeilijke omstandigheden. Vaak kunnen deze artsen in dergelijke landen niet terugvallen op protocollen, maar moeten ze uitgaan van hun eigen vindingrijkheid.
Tropenarts
De meeste tropenartsen komen na een aantal jaar werken in lage-inkomenslanden terug naar Nederland. Tweederde van hen start dan de opleiding tot medisch specialist of huisarts. Gezien hun unieke ervaringen en opgedane kennis zijn ze waardevolle aanvulling op de Nederlandse zorg.
Geneeskundeonderwijs
Ook in het geneeskundeonderwijs spelen ze een belangrijke rol. De helft van de geneeskundestudenten van VUmc en AMC kiezen voor een stage in het buitenland en velen volgen jaarlijks modules in global health. Bij het onderwijs en de voorbereidingscursussen voor buitenlandstages maken beide instellingen gebruik van de kennis en ervaring van de tropenartsen.
Organisaties als Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld bepleiten de impact van deze artsen tijdens hun werkjaren in lage-inkomenslanden. Eerder onderschreven verschillende Nederlandse ziekenhuizen en ook het KNMG het belang voor Nederland.