Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc en IBM werken samen aan veilige communicatie

Redacteur Zorgvisie
Het VUmc werkt samen met IBM aan een manier om de communicatie rondom patiënten te verbeteren. Het ziekenhuis wil hiervoor MobileFirst for iOS-apps van Apple inzetten.
app400istock.jpg
iStock.

‘De basis van goede zorg rondom te patiënt is goede communicatie, maar in de zorg was hiervoor nog geen enkele oplossing écht veilig’, schrijft het ziekenhuis in een persbericht. Daarom gaat het VUmc gebruikmaken van de app Message for Healthcare. Via die app kunnen alle artsen en specialisten die betrokken zijn bij een patiënt contact houden met elkaar door sms’jes, foto’s en spraakberichten te versturen.

Veilige communicatie meer dan encryptie
Daarmee is de app een goed alternatief voor het populaire Whatsapp, denkt het ziekenhuis. CIO Ineke Molenaars: ‘Veilig communiceren is breder dan een appje met encryptie. Het gaat om veilige data(opslag), veilige hardware en veilige software. Je moet kritische vragen stellen als: sla je data wel veilig op binnen het eigen ziekenhuis? Met wie kan je het delen? Kan je een gestolen apparaat op afstand wissen? Zijn alle telefoons wel veilig voor hackers? Dan kom je ook uit bij fundamenteel andere oplossingen.’

Projectgroep bij VUmc
De MobileFirst-strategie wordt eerst getest op de afdeling KNO. Het VUmc heeft een speciale projectgroep opgesteld die beoordeelt hoe de implementatie verloopt.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.