Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VUmc erkent fouten bij reality tv-programma

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het VUmc in Amsterdam erkent dat het fouten heeft gemaakt bij de productie van het tv-programma "24 uur tussen leven en dood". Dit blijkt uit intern onderzoek dat het ziekenhuis vanmiddag bekend heeft gemaakt.
VUmc erkent fouten bij reality tv-programma

Het Amsterdamse academisch ziekenhuis werkte samen met producent Eyeworks van Reinout Oerlemans en met tv-zender RTL 4. Na één aflevering besloten de drie partijen om het programma te staken wegens aanzwellende kritiek van gefilmde patiënten en medewerkers. Dit kostte het VUmc 188.000 euro.

Onderschat en niet getoetst

Uit het onderzoek blijkt dat zowel in de voorbereiding en uitvoering van de tv-opnames als bij de afhandeling van klachten en in de optredens in de media fouten zijn gemaakt. Het mediaproject is vanaf het begin af aan onderschat en onvoldoende beoordeeld op medisch-ethische en juridische risico’s. Men heeft zich niet gerealiseerd dat het om een afwijkend mediaproject ging. Besluitvorming heeft niet op het juiste besturingsniveau plaatsgevonden. Dat wil zeggen dat de raad van bestuur slechts zeer summier door de dienst communicatie over het programma werd geïnformeerd. De aard en omvang kwamen niet aan de orde. Het medisch beroepsgeheim en de aspecten van privacy van patiënten zijn onvoldoende geborgd in dit mediaproject en binnen het mediabeleid. Opnames hadden alleen gemaakt mogen worden als patiënten en medewerkers hiervoor vooraf en op basis van gedegen informatie hun uitdrukkelijke toestemming hadden gegeven. Dit is niet in alle gevallen gebeurd, zo stelt het ziekenhuis in het rapport. De dienst communicatie stelde betrokken medewerkers gerust met het argument dat de aanpak medisch-ethisch en juridisch was getoetst.

Vertrouwen beschadigd

De gebeurtenissen hebben onder patiënten en medewerkers tot verdriet, boosheid en frustratie geleid. Meer dan 500 reacties kwamen binnen, waarvan 83 procent negatief was. De raad van bestuur zegt zich dit zeer aan te trekken. ‘Het is buitengewoon pijnlijk dat een project, dat gestart is met goede intenties, zó misloopt dat het vertrouwen van patiënten en medewerkers hierdoor beschadigd is.’ De raad van bestuur laat weten het mediabeleid aan te scherpen. Er zal worden gewerkt aan een cultuur waarin de mening van medewerkers serieus wordt genomen. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat de kritiek die er was, niet is voorgelegd aan het divisiebestuur of de raad van bestuur. Het interne onderzoek is uitbesteed aan een externe advocaat die is bijgestaan door medewerkers die niet bij het onderzoek waren betrokken. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Lex van Lieshout

Lees meer:

CBP: opnamen VUmc in strijd met wet

VUmc betaalt 188.000 euro voor geschrapt tv-programma

Patiënten doen aangifte tegen VUmc en Eyeworks

Lees hier het onderzoek

Intern onderzoek VUmc

1 REACTIE

  1. Wij moeten echt ophouden, zonodig deze hype(net als al die anderen b.v. banken,privatisering etc.) uit de USA na te apen? De bemoeizucht van de Bilderbergers(nieuwe wereld orde)maken de wereld helemaal gek, om zelf de touwtjes in handen te houden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.