Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VUmc gaat voor recordprestatie OK-uren

Mark van Dorresteijn
De medewerkers van de operatiekamers (OK) in het VUmc gaan voor een recordprestatie aan operatie-uren. In oktober stond de teller al op 24.533 OK-uren. Aan het einde van het jaar moet de teller de 30.000 uur passeren. Dat meldt het ziekenhuis.
VUmc gaat voor recordprestatie OK-uren

“Dat is 1800 uur meer dan in 2009”, stelt Kjeld Aij, hoofd OK van het Amsterdamse VUmc, op de website van het VUmc. “Alle specialismen hebben dit jaar de toegewezen sessies daadwerkelijk gekregen. Sterker nog, we konden tachtig extra sessies aan de planning toevoegen.”

Indiase assistenten

Er zijn verschillende redenen waarom dit jaar zoveel operaties konden plaatsvinden. In de eerste plaats noemt Aij de personele slagkracht. “De tien Indiase OK-assistenten hebben zich ontwikkeld tot prima collega’s. Het inwerken heeft langer geduurd dan we hadden verwacht, maar het loopt nu uitstekend. Ze beheersen de taal en hebben zich aangepast aan onze manier van werken.” Op dit moment worden de Indiase OK-assistenten nog alleen in de dagdiensten ingezet. Ze beheersen ieder twee specialismen en buiten kantooruren moet een OK-assistent allround inzetbaar zijn voor acute operaties. “Volgend jaar gaan ze volledig in het rooster meedraaien.”

Personeelstekort is teruggedrongen

De nieuwe aanwas zorgde voor het verder terugdringen van het personeelstekort. Gedetacheerde OK-assistenten kozen voor een vaste baan in het VUmc en mensen die de opleiding hebben afgerond, willen ook blijven. “Maar het zijn niet alleen de OK-assistenten die dit mogelijk hebben gemaakt. Het is natuurlijk ook aan de anesthesiologen, chirurgen, de anesthesie- en recoverymedewerkers en de logistieke medewerkers te danken dat we zoveel patiënten hebben kunnen helpen.”

Hoog gespannen

Voor 2011 zijn de verwachtingen hoog gespannen. Aij: “Het streven is 32.000 OK-uren. Met zestien OK’s zijn we dan fulltime bezet tijdens kantooruren. We zijn daarom al voorzichtig aan het nadenken over verdere uitbreiding van de OK-tijd. Patiënten zouden voor dagchirurgie graag in het weekend naar het ziekenhuis komen en natuurlijk zou het goed zijn als we de kostbare OK-ruimtes ook ’s avonds gebruiken. Maar of dat mogelijk is, hangt niet alleen van de OK-medewerkers af. Ook bijvoorbeeld de laboratoria, radiologie en de zorgeenheden moeten daar hun personele bezetting op afstemmen.” (Bron: VUmc)

Lees ook:

VUmc zet speurhond in tegen bacterie

VUmc haalt 246 miljoen binnen voor bouwprojecten

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Streven voor 2011 is 32.000 OK-uren met 16 OK’s. Als dat lukt zijn de Ok’s fullt ime bezet tijdens kantooruren.
    Dit komt neer op 500 OK-uren per OK. Bij 250 kantoorwerkdagen per jaar is dat 2 OK-uren per werkdag. Is dit fulltime of is een OK-uur geen gewoon uur?
    Hoe zit dat precies?
    Kan iemand met verstand van zaken dit uitleggen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.