Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

“VUmc kreeg geen geld van Eyeworks”

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het VUmc kreeg geen geld van producent Eyeworks voor medewerking aan een realitytvprogramma dat is opgenomen op de spoedeisende hulp. De mensen die in de eerste aflevering van het programma figureren hebben allemaal toestemming gegeven.
VUmc kreeg geen geld van Eyeworks

Dat zeggen het VUmc, RTL en Eyeworks in een gezamenlijke verklaring die zij donderdagmiddag stuurden.

VUmc

Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur VUmc over het programma: “We betreuren dat er een verkeerde indruk is ontstaan rond het programma. Wij willen vooral laten zien hoe betrokken onze medewerkers zijn en hoe ze goede zorg leveren op de SEH van VUmc. Het waarborgen van de privacy is daarbij van het grootste belang. Daar hebben we met Eyeworks hele goede afspraken over gemaakt. Achteraf hadden we naast de informatie in de wachtkamer ook bij de ingang een medewerker van VUmc actief de patiënten moeten laten informeren. We hebben de eerste aflevering een aantal dagen geleden gezamenlijk bekeken en zijn blij met het integere en indringende portret dat is geschetst.“

RTL Nederland

Erland Galjaard, programmadirecteur RTL Nederland: “Wij hebben voor dit programma gekozen omdat wij net als VUmc de waarde zien van informatie over zorg. Het is een belangrijk maatschappelijk thema en met deze reeks geven we mensen een unieke kijkje achter de schermen. Daarmee spelen we in op de behoefte van mensen om meer informatie. Privacy heeft in elke discussie bovenaan gestaan en daarom hebben we vooraf besloten dat we betrokkenen ten alle tijde de gelegenheid geven om hun toestemming in te trekken. Daar staan wij nog steeds voor.”

Eyeworks

Reinout Oerlemans, CEO Eyeworks: “Alle betrokkenen die te zien zullen zijn in de serie, hebben hiervoor toestemming gegeven. Desondanks, hebben we vandaag nogmaals contact opgenomen met de betrokkenen van aflevering een en hen persoonlijk gevraagd of zij nog steeds achter het programma staan. Allemaal hebben zij opnieuw toestemming gegeven. Daar zijn we blij om, want het betreft indringende, persoonlijke verhalen die een goed inzicht geven in de zorg die het SEH van VUmc verleent. Ook de betrokkenen van de overige afleveringen worden nogmaals benaderd voor toestemming.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees hier de persverklaring

Persverklaring VUmc, RTL Nederland en Eyeworks

5 REACTIES

  1. Nogmaals: zat er nu tussen die artsen niet een die zei: “Voor ik hier iets doe, worden die Eyework-kerels hier onmiddellijk verwijderd en die 35 camera’s erachteraan”. Zijn wij in dit land al zover gezakt. Hang alle betrokkenen van dat ziekenhuis er stevig aan, de Directeur voorop.
    Trouwens, durven de Directeur en de toestemmer-managers onder ede te beweren dat ze hiervoor geen geld hebben ontvangen??? WEET HEEL ZEKER VAN NIET !!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Het is zeer waarschijnlijk andersom. RTL is immers een commerciele omroep en verwelkomt sponsors.
    Het imago van het VUmc is niet best. Ook SIN-NL kan meespreken over bijzonder slechte kwaliteit van zorg van het VUmc. Dus wat doe je dan als ziekenhuis? Juist ja: je sponsort een programma waarin je een heel positief beeld laat zien.
    Het VUmc is ongeloofwaardig, hoe je het ook wendt of keert.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.