Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc volgende week weer operationeel

Mark van Dorresteijn
Wouter Bos verwacht dat het VUmc begin volgende week weer open gaat voor patiënten, nadat het vorige week dinsdag werd ontruimd na enorme wateroverlast. Dat heeft de bestuursvoorzitter dinsdag meegedeeld op een medewerkersbijeenkomst.
VUmc volgende week weer operationeel
Foto: VUmc

Voorwaarde voor de heropening is dat de getroffen noodmaatregelen voor bijvoorbeeld de watervoorzieningen goed werken.

Wateroverlast

In de periode tot begin volgende week testen medewerkers van het VUmc de elektrische apparatuur en liften, die door de wateroverlast enkele dagen waren uitgeschakeld. Ook wordt gekeken of het warme en koude water weer naar behoren stroomt en of er weer stoom en gezuiverd water beschikbaar is. De wateroverlast ontstond door een breuk in een nabijgelegen waterleiding. Die breuk is afgelopen weekend hersteld, maar de Van der Boechorstraat bij het VUmc is nog niet opnieuw geasfalteerd. Naar verwachting wordt daar maandag mee begonnen, pas dan is er een asfalteringsploeg beschikbaar.

Andere ziekenhuizen

De patiënten die het ziekenhuis moesten verlaten, meer dan driehonderd, werden ondergebracht in twintig andere ziekenhuizen. Ook het personeel van het VUmc verhuisde tijdelijk. Artsen en verpleegkundigen zijn in andere ziekenhuizen aan het werk. In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in de hoofdstad starten artsen met een speciale VUmc-afdeling, die zeker twee weken beschikbaar blijft.

Heropening

Als alle maatregelen naar behoren werken en het ziekenhuis begin volgende week open kan, dan zijn de deuren zo’n twee weken gesloten geweest. De schade loopt in de tientallen miljoenen. Er loopt in opdracht van de gemeente Amsterdam een onderzoek van verzekeringsmaatschappij VGA naar de oorzaak van de gesprongen waterleiding. Gekeken wordt verder wie voor de breuk verantwoordelijk is.

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde dinsdag dat de raad geen onderzoek gaat doen naar gesprongen waterleiding en de gevolgen daarvan voor het VUmc. Ook komt er geen OVV-onderzoek naar de manier waarop de leiding van het VUmc deze crisis heeft aangepakt. Voor beide ziet de raad geen aanleiding en geen meerwaarde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.