Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

VvAA: NZa bedreigt kwaliteit en toegankelijkheid zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zelfstandige zorgverleners vinden dat het beleid van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een gevaar is voor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. Dat blijkt uit een enquête van de VvAA, een ledenorganisatie van honderdduizend zorgprofessionals.
VvAA: NZa bedreigt kwaliteit en toegankelijkheid zorg

TNS NIPO hield de enquête in opdracht van de VvAA onder vijftienhonderd fysiotherapeuten, huisartsen, verloskundigen, apothekers, tandartsen, orthodontisten en medisch specialisten. Aanleiding voor het onderzoek is de voorgestelde beleidsregel van de NZa om de tarieven in de eerstelijnszorg te baseren op kostprijsonderzoek.

Tandartsen stoppen

In de mondzorg leidt deze NZa-koers tot forse tariefverlagingen. De NZa wil de tarieven voor orthodontiebehandelingen per 1 januari voor tandartsen met 40 procent verlagen en voor orthodontisten met 34 procent. Vrijwel alle tandartsen en orthodontisten vrezen dat zij hun praktijk hierdoor niet meer kostendekkend kunnen runnen. Een vijfde geeft zelfs aan voortijdig te zullen stoppen. Dat betreft grotendeels zelfstandigen van 55 jaar of ouder. Hierdoor zullen orthodontische behandelingen een schaars goed worden, stelt Edwin Brugman, directeur Kennismanagement VvAA. Hij wijst erop dat dit haaks staat op het streven van het nieuwe kabinet om de basiszorg dichter bij huis te verbeteren. “Als de consequenties van deze beleidsregel in de mondzorg exemplarisch zijn voor de overige beroepsgroepen in de eerste lijn, is te verwachten dat de dokter om de hoek op den duur verdwijnt.”

Bereikbaarheid

Een ruime meerderheid (67 procent) van alle zorgverleners vindt dat het beleid van de NZa niet leidt tot een betere positie van de patiënt. Bereikbaarheid en toegankelijkheid van zorg voor patiënten is een van de speerpunten van het nieuwe kabinet. 71 procent van de huisartsen, 45 procent van de verloskundigen, 85 procent van de apothekers, 75 procent van de tandartsen en 96 procent van de orthodontisten is van mening dat het NZa-beleid geen of een zeer geringe bijdrage levert aan het vergroten van de toegankelijkheid van de zorg.

NZa frustreet innovatie

Naast bereikbare zorg legt het nieuwe kabinet sterk de nadruk op zorginnovatie. Ook daar sluit de koers van de NZa niet bij aan. Een meerderheid van de huisartsen (56 procent), apothekers (82 procent), tandartsen (83 procent), orthodontisten (97 procent) en medisch specialisten (81 procent) vindt dat de NZa met haar beleid het ondernemersklimaat niet stimuleert. 68 procent van de zorgprofessionals geeft aan dat de huidige tarieven nauwelijks toereikend zijn om te investeren in innovatie.

NZa als marktmeester

Verder zijn zorgprofessionals zeer ontevreden over de manier waarop de NZa haar taak als ‘marktmeester’ in de zorgsector uitoefent. 78 procent van de huisartsen is ontevreden tot zeer ontevreden. Hetzelfde geldt voor 94 procent van de apothekers, 91 procent van de medisch specialisten en voor alle orthodontisten (100 procent).

Betrokken bij NZa-beleid

Zorgprofessionals willen meer worden betrokken bij de ontwikkeling van het beleid van de NZa. 97 procent van de zorgverleners vindt dat zij door de NZa niet of nauwelijks worden betrokken bij de ontwikkeling van beleid voor hun beroepsgroep. Edwin Brugman: “Als de NZa beter zou luisteren naar argumenten en meer aandacht zou besteden aan het toelichten van haar beleid zou dit bijdragen aan een betere balans tussen zorgverzekeraars, zorgverlener en consument.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Orthodontisten misleiden NZa massaal

NZa hijgt tandartsen in de nek

Zorgverleners onvoorbereid op ketenbekostiging

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

4 REACTIES

  1. Indien orthodontisten een krap inkomen hebben dan zouden ze tot hun 67e moeten doorwerken. Het onderzoek geeft redenen om aan te nemen dat de tarieven inderdaad te hoog zijn als je eerder kan stoppen met werken. Ik verwacht dat orthodontisten ook bij instandhouding van de huidige tarieven zouden stoppen met werken. Zou er een tekort ontstaan aan capaciteit dan is dat natuurlijk een kwalijke zaak. Door meer orthodontisten op te leiden kan je dit ondervangen. Dit is een betere bijdrage aan de toegankelijkheid van de zorg dan een prijs voor een product te geven die orthodontisten stimuleert om vroegtijdig te stoppen met werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Rob: dus als de huisarts op de hoek verdwenen is dan geloof je het?
    Ik denk dat het signaal is dat de NZa steeds meer overkomt als een niet bereikbare gigant en zich schuil houdt achter overheidsbeleid en zorgverzekeraars. En dus het contact met de praktijk lijkt te verliezen. Zorgelijk als je het mij vraagt.

  4. Zijn klagende zorgaanbieders niet HET bewijs dat NZa haar werk doet? Natuurlijk wordt altijd kwaliteit (en soms toegankelijkheid) erbij gehaald, maar ik wil eerst zien dat er (forse) tekorten ontstaan en dat de kwaliteit daalt, voordat ik oordeel dat het NZa niet gewoon doet wat het moet doen: concurrentie bevorderen en daar waar niet wordt geconcurreerd ingrijpen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.