Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VvEd richt beroepsregister ervaringsdeskundigen op

Redacteur Zorgvisie
De Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) start een beroepsregister voor ervaringsdeskundigen. Omdat de expertise van deze groep steeds vaker wordt ingezet, wordt het volgens de vereniging tijd om vast te stellen wat onder ervaringsdeskundigheid wordt verstaan.
EHBO-verwardemensen-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De VvEd start het project in samenwerking met onder andere de VNG, het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland. Doordat ervaringsdeskundigen steeds vaker worden ingezet bij herstelondersteuning in de zorg, wordt ook meer professionaliteit verwacht van de groep, schrijft de vereniging in een bericht. ‘We vinden het belangrijk dat bij deze professionaliseringsslag er harmonisatie plaatsvindt van wat er onder ervaringsdeskundigheid wordt verstaan en ook een breed erkend opleidingsaanbod ontstaat in Nederland, waarin zowel de oorspronkelijk ontwikkelde opleidingen door ervaringsdeskundigen als de nieuw ontwikkelde hbo- en mbo-opleidingen onderdeel worden in het totale opleidingspalet.’

Inzet beroepsregister
De vereniging wil het voor iedereen duidelijk maken aan welke componenten het beroep ervaringsdeskundige moet voldoen, zodat de kwaliteit van het beroep geborgd wordt. Daarom wordt nu het beroepsregister gestart. Daarnaast komen in het register de profielen te staan van verschillende soorten ervaringsdeskundigen, zodat duidelijk is hoe ze kunnen doorgroeien en welke ervaringsdeskundige bij welke opdracht past. Bij het beroepsregister komt ook een kennisbank, waarin alle wetenschappelijke onderzoek naar ervaringsdeskundigheid worden gedeeld.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.