Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: pas takenpakket oudere zorgverleners aan

Oudere verpleegkundigen en verzorgenden vinden hun werk vaak te zwaar om tot hun pensioen in de zorg te blijven werken. Dit blijkt uit onderzoek onder 50+ verpleegkundigen en -verzorgenden, in opdracht van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

V&VN roept werkgevers op een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren, door het takenpakket van oudere verpleegkundigen en verzorgenden aan te passen en hen bijvoorbeeld een mentorrol te geven. Zo kunnen 50+-ers behouden blijven voor de zorgsector. Vergrijzing van de beroepsgroep en groeiende tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden maken dit dringend noodzakelijk.

Aangepast takenpakket

Vijftigplussers in de beroepsgroep hebben meer behoefte aan een vast dag- en nachtritme en draaien bij voorkeur dagdiensten. Ook krijgen verpleegkundigen en verzorgenden naarmate ze ouder worden meer moeite met het fysiek zware werk. Slechts een klein deel van hun werkgevers (27,8 procent) komt hieraan op verzoek tegemoet met een aangepast takenpakket. Wel draait het grootste deel van de vijftigplussers dagdiensten. V&VN pleit ervoor het fysiek vaak zware werk van verpleegkundigen en verzorgenden aan te passen naarmate zij ouder worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een deel van hun werktijd ingezet worden als mentor van stagiaires en nieuwe collega’s.

Leeftijdsbewust personeelsbeleid

De huidige 55+-regeling in de CAO regelt het recht op arbeidsduur voor oudere verpleegkundigen en verzorgenden. Uit het onderzoek blijkt echter dat 46,5 procent van de respondenten de huidige regeling voor oudere medewerkers onvoldoende vindt om te blijven werken in de zorg tot hun vijfenzestigste. Overigens blijkt slechts 59,8 procent van de respondenten bekend te zijn met de CAO-regeling. V&VN roept werkgevers op om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen en verzorgenden de regeling kennen en gebruiken. Ook met een leeftijdsbewust personeelsbeleid kunnen verpleegkundigen en verzorgenden behouden worden voor het vak. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Opinie van de V&VN over zorgzwaartefinanciering

Nieuwe CAO Verpleging & Verzorging en Thuiszorg

Tekort aan verpleegkundigen verwacht

Geregistreerde geschiktheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.