Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VV&N: ‘VAR moet betrokken worden bij belangrijke ict-beslissingen’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert op 5 november een congres over it-governance en it-alignment: ‘ICT: een feest voor de zorgprofessional?!’ Een van de sprekers is Ulco de Boer, voorzitter van de afdeling Verpleegkundige en Zorginformatica (VZI) van de Vereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VV&N) en tevens business consultant bij CSC. "Verpleegkundigen en verzorgenden moeten vanaf het begin betrokken worden bij de invoering van een nieuw ict-systeem."

“Verpleegkundigen en verzorgenden krijg je enthousiast voor ict als je laat zien dat de zorg er efficiënter en kwalitatief beter van wordt. Zo eenvoudig is het. De zorg wordt bijvoorbeeld efficiënter als je als verpleegkundige of verzorgende dankzij ict bepaalde gegevens nog maar één keer, bij de bron, hoeft vast te leggen.

En de kwaliteit van de zorg kan verbeterd worden als een ict-systeem meedenkt. Bijvoorbeeld door een protocol voor decubitus aan te bieden zodra je als verpleegkundige hebt ingevoerd dat de patiënt decubitus heeft.

Waar wij als VV&N op aandringen is dat de verpleegkundige adviesraad (VAR) betrokken wordt bij belangrijke ict-beslissingen binnen een zorginstelling. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn dan vanaf het begin betrokken bij de invoering van een ict-systeem en de kans is dan minder groot dat ze het ervaren als weer een nieuw systeem dat hen van bovenaf wordt opgelegd.

In mijn verhaal tijdens het ICTzorg congres zal ik met name ingaan op de noodzaak van eenheid van taal. De vraag die ik in mijn verhaal wil beantwoorden is: hoe de verpleegkundige beroepsgroep kan aansluiten op de invoering van het EPD. Alleen maar het verpleegkundig dossier digitaliseren is dan niet voldoende. In de zorg wordt tegenwoordig vaak met multidisciplinaire teams gewerkt en daarbij moeten voortdurend gegevens worden uitgewisseld. Het is dan noodzakelijk dat er sprake is van eenheid van taal.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.