Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vvt-sector moet investeren in verpleegkundig leiderschap’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Organisaties in de ouderenzorg staan voor een inhaalslag als het gaat om investeren in verpleegkundig leiderschap. Dat zegt V&VN-voorzitter Henk Bakker.
Henk Bakker

‘De ziekenhuizen hebben een lange traditie als het gaat om het organiseren van verpleegkundige inbreng. Bij het merendeel is sprake van een actieve verpleegkundige adviesraad die periodiek meedenkt over zorginhoudelijk beleid. Daar zijn we dus al goed op weg. Maar in onder ander de vvt-sector ligt nog een uitdaging. De stem van de verpleegkundigen en verzorgenden zou ook in die sector krachtiger moeten doorklinken in de top van de organisatie’, aldus Bakker.

Inzetten op scholing
De organisaties moeten volgens hem grootschalig inzetten op scholing en op het creëren van mogelijkheden voor verpleegkundigen en verzorgenden die zich verder willen ontwikkelen. Hij verwijst naar het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuizen en naar recente onderzoeken van de IGZ. Die maken de urgentie meer dan duidelijk. ‘Maar met een inbreng aan de top ben je er niet. Op alle niveaus in de organisatie is verpleegkundig leiderschap nodig. Dan gaat het om klinisch redeneren, om verantwoordelijkheid nemen, om participeren in multidisciplinair overleg’, zegt de V&VN-voorzitter. 

Kwetsbare ouderen
Verpleegkundigen kunnen volgens hem een sleutelrol vervullen in de zorg voor kwetsbare ouderen. ‘Dat is een type patiënt voor wie een integrale visie nodig is. Kwetsbare ouderen hebben contact met een wijkverpleegkundige, ze worden soms opgenomen en gaan daarna weer naar huis, soms moeten ze tijdelijk revalideren in een verpleeghuis. Juist voor hen is goede (medische en verpleegkundige) dossiervorming noodzakelijk en moet er een verpleegkundig regisseur zijn die hen ondersteunt en begeleidt’, aldus Bakker.
In een aantal landen vervullen zogenoemde care-coördinatoren die begeleidende rol. ‘Verpleegkundigen hebben de vaardigheden om die coördinerende rol te vervullen. Wijkverpleegkundigen vervullen deze rol al op een aantal plekken en zouden dit verder kunnen uitbreiden.’

Ambassadeur van het vak
De V&VN-voorzitter benadrukt het belang van verpleegkundigen en verzorgenden die willen optreden als ambassadeur van het vak. ‘Op de voorgrond treden zit niet in het DNA van de beroepsgroep. Er is behoefte aan mensen die op basis van hun professie een voorbeeldfunctie willen vervullen, aan vakinhoudelijke leiders. Dat kan binnen een instelling maar ook daarbuiten. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben behoefte aan rolmodellen die aanzetten tot navolging.’

Henk Bakker spreekt op 11 april op het congres Professioneel Zorgbestuur over de toegevoegde waarde van verpleegkundige expertise. Op dit congres wordt ook de nieuwe Zorgmanager van het Jaar bekendgemaakt.

1 REACTIE

  1. Niet alleen dat verpleegkundige n hun kennis en kunde meer in moeten zetten, maar moeten vooral goed gaan samenwerken! Het wantrouwen tussen directie, de handen aan het bed en de cliëntenraad moet weg, waardoor ECHT samengewerkt kan worden wat de kwaliteit van zorg positief zal beïnvloeden. Alleen zo zal het welzijn en welbehagen van de cliënt positief ten goede veranderen en de verpleeghuiszorg innovatief en efficiënt kunnen werken. Helaas is dit proces niet te beïnvloeden met meer geld!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.