Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: ‘Geef cliënt inzicht in kostprijs Wmo’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gemeenten moeten cliënten inzicht geven in de kostprijs van de Wmo. Cliënten hebben dat nodig om eenvoudig na te gaan of de eigen bijdrage Wmo niet te hoog is. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in een brief aan alle wethouders en gemeenten.
VWS: ‘Geef cliënt inzicht in kostprijs Wmo’

Gemeenten mogen van cliënten een eigen bijdrage vragen voor de Wmo. Onlangs bleek dat die nogal fors uitpakken, met name voor specialistische begeleiding. In één geval bleek de eigen bijdrage zelfs hoger dan de kostprijs, terwijl dat verboden is. Van Rijn roept in de Kwartaalbrief uitvoering Jeugdwet en Wmo 2015 gemeenten met klem op ervoor te zorg dat het CAK, dat de eigen bijdrage berekent, over bedragen beschikt die niet hoger zijn dan de kostprijs. Ook roept Van Rijn gemeenten op om de kostprijzen kenbaar te maken voor cliënten, zodat zij zelf eenvoudig kunnen nagaan of niet te veel eigen bijdrage wordt gevraagd.

Interview CAK over eigen bijdrage Wmo

Het CAK moet de eigen bijdrage nog vragen aan duizenden mensen voor zorg en ondersteuning die al sinds 1 januari wordt gegeven. Dat dit nu pas gaat gebeuren komt doordat het CAK niet op tijd de benodigde gegevens heeft ontvangen van gemeenten. Binnenkort verschijnt in Zorgvisie een interview met CAK-directeuren over deze problematiek.

Van Rijn geeft tussenstand uitvoering Wmo 2015

Verder geeft de brief een beeld hoe ver gemeenten zijn met de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Aandachtspunten zijn onder meer cliëntondersteuning, hulp voor mantelzorgers, de herindicaties voor de persoonsgebonden budgetten, terugdringing van administratieve lasten, beschermd wonen (cliënten met een ggz-c-indicatie) en de rechterlijke uitspraken over de huishoudelijke hulp.

Innoveren tijdens de transformatie langdurende zorg

De decentralisatie van de zorg is een botsing van culturen. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen wereld tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning van mensen thuis. De bezuinigingen zetten onderhandelingen op scherp. Hoe ontstaan succesvolle innovaties bij deze transformatie? Laat u inspireren op het Zorgvisie-congres op 1 december door onder meer Jan Rotmans, Doekle Terpstra, Tim Robbe en Ard Leferink.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.