Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: ‘Ict belangrijk instrument voor vermindering administratieve lasten’

Mario Gibbels
Ict is een belangrijk middel om de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te verbeteren en de administratieve lasten te verminderen. Dat schrijven minister Klink en staatssecretaris Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer over de vermindering van de regeldruk in de zorg.

Volgens de beide bewindslieden zijn de administratieve lasten de afgelopen negen maanden voor de ‘zorgondernemers’ met 32 procent en voor de burgers met 26 procent afgenomen. Dat is zelfs meer dan was afgesproken. Echter de administratieve lasten zullen weer enigszins toenemen vanwege maatregelen die zijn gericht op het vergroten van de transparantie en de kwaliteit van de zorg.

De AWBZ brede zorgregistratie (AZR) begint volgens Klink en Bussemaker eindelijk zijn vruchten af te werpen. Zij verwachten dat de administratieve lasten deze kabinetsperiode met circa 30 miljoen euro zullen verminderen doordat zorgaanbieders, het centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en de zorgkantoren nu alle administratieve handelingen digitaal doen.

Ict is volgens Klink en Bussemaker een belangrijk middel om de zorg in de toekomst “kwalitatief hoogwaardig, doelmatig en efficiënt te organiseren.” Als goed voorbeeld wordt hierbij de invoering van het electronisch cliëntendossier (ECD) genoemd.

Ook wordt in de brief nog de e-awareness cursus vermeld die erop is gericht om bestuurders in de ouderenzorg meer bewust te maken van de mogelijkheden van ict-toepassingen. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.