Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS kondigt ‘zwarte lijst’ medici aan

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS heeft vandaag een online zwarte lijst aangekondigd die op de website van RIBIZ (Registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg) staat. De lijst bevat namen van medici van wie de inschrijving in het BIG-register is geschrapt.

Dankzij de lijst kunnen patiënten nagaan welke artsen niet goed functioneren. Een recent besluit heeft het mogelijk gemaakt dat de lijst ook online gepubliceerd mag worden. “Geconstateerd is dat de huidige vorm van openbare kennisgeving, namelijk uitsluitend in papieren vorm, in deze tijd niet meer volstaat”, aldus minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.

Geen ‘zwarte lijst’

“Eigenlijk zijn wij niet zo blij dat het overzicht ‘zwarte lijst’ wordt genoemd”, meldt een woordvoerder van RIBIZ. “Het is een lijst met doorhalingen en bevoegdheidsbeperkingen in het BIG-register. De lijst staat inderdaad een beetje verstopt op de website. We gaan het ook niet ‘De Zwarte Lijst’ noemen, maar ‘Overzicht doorhalingen zonder strafrecht’.”

BIG-register

Het BIG-register is een databank, waarin officieel erkende gezondheidswerkers zijn geregistreerd. RIBIZ registreert daarin de volgende beroepen: arts, tandarts, verpleegkundige, fysiotherapeut, verloskundige, psychotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog en apotheker.

Kiesbeter

De lijst wordt binnenkort ook onderdeel van kiesbeter.nl, de zorgadvieswebsite van het ministerie van VWS. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Overzicht doorhalingen zonder strafrecht / Zwarte lijst (PDF)

Lees ook:

Klink legt ‘zwarte lijst’ aan van falende artsen

Platform VG werkt aan zwarte lijst misbruik

EU positief over zwarte lijst artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.