Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS verliest kort geding van woonzorgproject Charis

Het woonzorgproject Charis, een met pgb’s betaald huis voor autistische kinderen, heeft een kort geding gewonnen van het ministerie van Volksgezondheid. VWS heeft Charis een dwangsom opgelegd voor het niet voldoen aan de kwaliteitsregels. De rechter heeft nu bepaald dat het kleinschalige project ten onrechte is beboet, omdat de wet- en regelgeving voor initiatieven betaald met persoonsgebonden budgetten tekort schiet.
VWS verliest kort geding van woonzorgproject Charis

Charis, een project van Stichting Woon- en Werkhuis Rotterdam, moest een totale dwangsom van 50.000 euro betalen voor het niet voldoen aan de eisen van de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) en het ministerie van VWS. “Die boete mochten ze volgens deze uitspraak niet innen”, meldt Charis-directrice Anneke de Nooy. “Maar de beslaglegging op mijn rekening is daarmee niet van de baan.”

Uitstel

De Nooy vertelt dat er nog een bestuursrechterlijke procedure over de boete loopt tussen haar woonzorgproject en het ministerie. VWS heeft de ouders van autistische kinderen ondertussen aangeraden om hun zorgvraag niet te laten beantwoorden door Charis in Oud-Beijerland. Een woordvoerder van het ministerie liet Zorgvisie eerder weten dat het gezinsvervangende huis echter niet kan worden gesloten. Het gaat immers niet om een instelling die valt onder de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).

Eisen WTZi

De eisen aan Charis zijn volgens directrice De Nooy juist deels afkomstig van deze wet. “Dat is het probleem”, meldt De Nooy, “Er is een tekort aan regelgeving voor met pgb’s betaalde initiatieven. Daar zijn wij nu al ruim een jaar de dupe van en met ons zijn er nog ongeveer 160 van dit soort kleinschalige projecten.” De Nooy vindt dat VWS een andere normering moet opstellen voor pgb-instellingen.

Dwangsom

De IGZ bezocht het woonzorgproject in 2008 drie keer na klachten van familieleden van de cliënten. Er zou ondermeer te weinig deskundig personeel werken en de autistische bewoners zouden te weinig zeggenschap over hun eigen leven hebben. De Nooy wijst niet alle kritiek van de hand, maar vindt dat sommige eisen te ver gaan omdat Charis een veel krapper budget heeft dan een zorginstelling die valt onder de WTZi. Op advies van de inspectie gaf staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid in augustus 2008 de kleinschalige zorginstelling een zogeheten aanwijzing, waarna een maandelijkse dwangsom volgde.

‘Lerende organisatie’

“Wij zijn een lerende organisatie, maar VWS maakt ons het werken bijna onmogelijk.” De Nooy wijst op een recente brief van Bussemaker. De staatsecretaris schrijft dat “in het bijzonder voor de zorg die met een pgb is ingekocht bij kleinschalige initiatieven geldt dat toezicht door de IGZ lastig is”. Maar op basis van het toezicht door de inspectie is nog steeds beslag gelegd op de rekening van Charis. Als het huis niet zou voldoen aan de boete, dreigt een faillissement. Ondanks herhaaldelijke pogingen is het ministerie van VWS niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Een ingezonden bijdrage over de kwestie

Lees ook:

Woonzorgproject Charis daagt VWS

Klink bekijkt doorstart pgb in Zorgverzekeringswet

‘Ondermaats autistenhuis Charis blijft nog open’

Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

IGZ schrikt aankomende artsen af

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.