Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS wil regierol digitalisering zorg nemen

Anouk Brinkman
Het ministerie van VWS wil meer regie nemen in de digitalisering binnen de gezondheidszorg. Minister Bruno Bruins wil de Tweede Kamer voor het einde van het jaar laten weten hoe hij dat gaat doen.
Marcel-Daniels
FMS-voorzitter Marcel Daniëls wil dat zorgverzekeraars meer souplesse tonen bij de beoordeling van initiatieven voor de juiste zorg op de juiste plek. Foto: Suzanne van de Kerk

In een brief aan de Tweede Kamer laat VWS-minister Bruno Bruins weten dat de voortgang van de digitalisering in de zorg niet snel genoeg gaat. Dit blijkt uit het rapport Outcome-doelen in kaart dat KPMG in opdracht van het Informtiebraad heeft opgesteld. Hierin worden een aantal knelpunten benoemd, waarvan een aantal nog niet volledig is opgelost. Bruins noemt daarbij het ontbreken van een landelijke infrastructuur, duidelijkheid over de regierol van VWS en het ontbreken van een masterplan.

Medicatiegegevens per fax

Verschillende bestuurders van in het Informatieberaad deelnemende koepelorganisaties roepen daarom op tot versnelling en regie vanuit VWS. Ook de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. ‘Een essentiële randvoorwaarde voor het bieden van juiste zorg aan patiënten is de beschikbaarheid van accurate informatie over die patiënt. En dat wringt met de huidige ict-infrastructuur’, aldus FMS-voorzitter Marcel Daniëls in de brief. ‘Anno 2018 is het in Nederland dagelijkse praktijk dat (…) echo- en röntgenbeelden op een dvd moeten worden gebrand om per post te worden verstuurd; dat medicatiegegevens per fax binnenkomen om vervolgens handmatig te moeten worden ingevoerd in het EPD.’ De FMS vraagt minister Bruins daarom deze ict-problemen te erkennen en kaders vast te stellen waaraan ict-leveranciers moeten voldoen om te komen tot een adequate koppeling van epd’s. Ook willen de medisch specialisten dat de minister afdwingt dat deze koppelingen op korte termijn tot stand komen.

Regie op digitalisering

De minister schrijft dat hij de oproep om meer regie herkent en verkent daarom op dit moment de mogelijkheden om daaraan gehoor te geven. Samen met de ambities op het gebied van informatie-uitwisseling, digitale infrastructuur, standaarden en interoperabiliteit, stuurt Bruins voor het einde van het jaar een brief aan de Tweede Kamer over hoe de voortgang kan versnellen. De minister benadrukt in de brief ook dat er geen sprake meer is van één landelijke infrastructuur voor gegevensuitwisseling en ook niet van betrokkenheid van de overheid bij dergelijke infrastructuren, nadat de motie Tan uit 2011 ertoe heeft geleid dat de ontwikkeling en investering in het Landelijk Schakelpunt (LSP) werd opgeschort. Tegelijkertijd zit het kabinet volgens de minister niet stil en stimuleert het digitalisering, onder meer door programma’s als MedMij en VIPP.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.