Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: ‘Wmo mogelijk te snel ingevoerd’

Projectleider Wmo Bert Holman van het ministerie van VWS zegt dat het ministerie bij de invoering van de Wmo fouten heeft gemaakt. Volgens Holman was het eerste modelbestek van VWS en de VNG niet op orde en zijn er geen goede voorspellingen gemaakt van moeilijke momenten in de implementatie.

Holman, die nauw betrokken was bij de invoering van de Wmo, zegt ook dat de Wmo mogelijk te snel is ingevoerd. “Maar het lastige van meer tijd krijgen is dat je daardoor minder snel in actie komt”, aldus de topambtenaar. De projectleider sprak gisteren op het congres ‘Succesvol samenwerken in de Wmo’ van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid

Tweede fase

Volgens Holman is er in de eerste ronde van aanbestedingen te weinig vernieuwing geweest en zijn gemeenten ‘zorgkantoortje gaan spelen’. “Wij waren op het ministerie wellicht te optimistisch over samenwerkingsverbanden die zorgaanbieders met welzijnsorganisaties zouden aangaan. Nu de tweede fase van nieuwe aanbestedingen in de Wmo er aan komt, zullen de partijen wel breder moeten kijken en op zoek moeten gaan naar nieuwe partners.”

Bezuinigingen

Holman waarschuwde op het congres voor de komende bezuinigingen in de AWBZ. De functies ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding zullen onder de noemer ‘begeleiding’ uit de AWBZ gaan. Gemeenten zullen maar gedeeltelijk gecompenseerd worden voor deze nieuwe cliëntengroep waarvoor geen AWBZ-geld meer beschikbaar is. Zorgaanbieders en welzijnsorganisaties zullen dit gaan merken. “De effecten hiervan zullen zichtbaar worden. Ooit vroeg een minister een lijstje met bezuinigingen die geen pijn doen van mij. Ik heb hem toen een leeg A4-tje gegeven.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VWS onderzoekt aanbesteden Wmo

Burger de dupe van uitvoering Wmo

‘Ondersteunende begeleiding geen luxe’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.