Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS zet in op babysterfte

Redactie Zorgvisie
De overheid wil dat de zorgsector de babysterfte in Nederland sterk vermindert. Dat staat in een conceptbrief van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) aan de Tweede Kamer die het NRC Handelsblad onderschept heeft.

Huisartsen, ziekenhuizen, verloskundigen, centra voor jeugd en gezin en zelfs moskeeën moeten aanstaande ouders veel beter en meer voorlichten om de hoge babysterfte in Nederland terug te dringen. Dat stelt Klink in de brief waarvan hij deze maand de definitieve versie gaat sturen. Volgens de minister doen ook moeders vaak te weinig om problemen te voorkomen rond de zwangerschap.

Kwaliteit van zorg

Op de duizend baby’s overlijden er 13,4 tijdens de zwangerschap of in de eerste levensmaand, volgens onderzoek van het college voor zorgverzekeringen en de commissie perinatal audit uit 2005. Dat zijn er meer dan in veel andere Europese landen. “Dat Nederland internationaal een middenpositie inneemt, sluit niet aan bij de ambities die ik op het vlak van de volksgezondheid koester”, schrijft Klink in zijn conceptbrief. Hij geeft een stuurgroep ‘Modernisering verloskunde’ opdracht volgend jaar aanbevelingen te doen om die babysterfte terug te dringen. Daarin zitten huisartsen, kinderartsen, verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg, het ministerie van VWS en zorgverzekeraars. (NRC Handelsblad)

Lees ook:

Het artikel in het NRC Handelsblad

Babysterfte in ziekenhuis ’s nachts hoger

Artsen oefenen op babysimulator

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.