Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

VZVZ bestrijdt misverstanden patiëntdossier

Mark van Dorresteijn
Het nieuwe elektronisch patiëntendossier is niet verplicht, goed beveiligd en artsen en apothekers verdienen er niets aan. Hoogstens een paar dubbeltjes als compensatie voor de tijd die het hen kost om mensen voor te lichten en aan te melden bij het systeem. Dat laat de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) weten naar aanleiding van de commotie van de laatste dagen rond het Landelijk Schakelpunt (LSP), de vervanger van het elektronisch patiëntendossier (epd).
VZVZ bestrijdt misverstanden patiëntdossier

Het LSP is geen grote database waar gegevens centraal worden opgeslagen, maar een systeem waarmee zorgverleners gegevens bij anderen in kunnen zien. De patiëntgegevens blijven dus in het informatiesysteem zitten van de eigen huisarts en apotheek, benadrukt VZVZ.

Landelijk Schakelpunt

Het epd werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. Die zou nu een stuk beter geregeld zijn. Volgens patiëntenfederatie NPCF wordt informatie in het LSP versleuteld en gaan zorgverleners in het LSP werken met een persoonlijk pasje met een pincode. Zo is duidelijk welke zorgverlener inlogt. Bij misbruik kan de VZVZ bepaalde zorgverleners toegang tot het systeem weigeren.

Digitale inzage

Voorlopig moeten mensen nog een schriftelijke aanvraag indienen als ze willen weten wie hun dossier heeft ingezien. Medio 2013 moet dat ook digitaal mogelijk worden.

De bedoeling is dat huisartsen, apotheken en ziekenhuizen de gegevens van een patiënt kunnen inzien, als die patiënt toestemming heeft gegeven en als dat nodig is voor de behandeling. Later moeten dat meer zorgverleners worden.

Aansluitingen

Het LSP gaat vanaf 1 januari van start. Momenteel is 66 procent van de huisartsen aangesloten en ongeveer 45 procent van de apothekers. Dat moet eind volgend jaar 70 procent zijn.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Koen Suyk )

6 REACTIES

  1. Misschien was er minder commotie geweest als de term ‘epd’ was gebruikt en niet het eufemistische ‘Landelijk Schakelpunt’. Het zou ook helpen als niet de gelegenheidscombinatie VZVZ de zender was, maar een reeds bekende organisatie met een betrouwbaar imago. Ook hier speelt perceptie immers een rol.

  2. Lees alle reacties
  3. Geen enkel nieuw beveiligingsargument wordt toegevoegd. Ook in de ‘oude’ situatie was sprake van al die zaken die thans, bv door de NPCF, worden aangedragen. Het ‘regionale karakter’ is nu het voornaamste argument. En dat mag best bestempeld worden als nonsens. De huidige wijze van werken is een strategie om te komen tot landelijke uitwisseling van medische gegevens. En wel op basis van het ‘oude’ door de Eerste Kamer verworpen model.

  4. Ik ben nog steeds zeer verbaasd waarom een mondelinge toestemming van patiënt volstaat? Dat lijkt me lastig voor zorgverleners en patiënt. Ook is het vreemd dat er géén blauwdruk van de toestemminsgverklaring op de VZVZ site is te downloaden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.