Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VZVZ breidt koepeladviesraad uit

Mark van Dorresteijn
Vier nieuwe koepelorganisaties zijn toegetreden tot de adviesraad van VZVZ, beheerder van het Landelijk Schakelpunt (LSP).
VZVZ breidt koepeladviesraad uit
Foto: stockxchng

Sinds de oprichting van VZVZ in 2012 zitten de koepelorganisaties van huisartsen (LHV), apothekers (KNMP), huisartsenposten (InEen) en ziekenhuizen (NVZ) in de koepeladviesraad. Die is nu uitgebreid met de koepelorganisaties van jeugdgezondheidszorg (ActiZ-JGZ), artsenlaboratoria en diagnostische centra (SAN), instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (GGZ Nederland) en artsen voor verstandelijk gehandicapten (NVAVG). De uitbreiding van de koepeladviesraad is het gevolg van nieuwe toetreders tot VZVZ. Deze toetreders gaan op termijn aansluiten op het LSP en de zorginfrastructuur bij de behandeling van hun patiënten gebruiken.

JGZ

Organisaties in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebruiken het LSP om zorgdossiers van kinderen aan elkaar over te dragen. Het zorgdossier van een kind verhuist van de ene naar de andere JGZ-organisatie als bijvoorbeeld een kind verhuist naar een andere regio, naar school gaat in een andere regio of de leeftijd van vier jaar bereikt.

Laboratoria

Artsenlaboratoria en diagnostische centra, die lid zijn van SAN, kunnen sinds kort aansluiten op het LSP. Daarmee komt de uitwisseling van labgegevens via het LSP een stap dichterbij. Uiteraard moeten patiënten eerst toestemming geven voor de uitwisseling van hun labgegevens. Momenteel wordt gekeken hoe dit opt-in proces moet gaan verlopen. Ook moeten de informatiesystemen van zorgverleners worden ingericht voor de verwerking van labgegevens. Het zal dus nog even duren voordat de eerste labgegevens kunnen worden uitgewisseld via het LSP.

AVG

De eerste vijf zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn inmiddels aangesloten op het LSP. De artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s) die daar werken, kunnen net als ‘gewone’ huisartsen een Professionele Samenvatting van het dossier van de patiënt beschikbaar stellen voor de waarneming, bijvoorbeeld op de huisartsenpost. Uiteraard alleen met toestemming van de patiënt of zijn wettelijk vertegenwoordiger. Ook kunnen de AVG’s de medicatie- en ICA-gegevens van de patiënt raadplegen via het LSP.

Ggz

In 2016 willen de eerste ggz-instellingen aansluiten op het LSP. Daarvoor is begin september een pilot gestart in de regio Dordrecht/Gorinchem. Drie ggz-instellingen in deze regio krijgen in dit proefproject toegang tot het LSP voor de medicatiebewaking van hun cliënten. Deze gegevens zijn natuurlijk alleen beschikbaar als de cliënt daarvoor toestemming heeft gegeven. De pilot valt in het programma WeMOve (Waardenland Elektronische MedicatieOverdracht voor Elk), een initiatief van Stichting Drechtzorg. Het project moet handvatten opleveren voor de aansluiting van ggz-instellingen. GGZ Nederland heeft begin september informatiebijeenkomsten georganiseerd voor haar leden over het LSP, over de meerwaarde van het gebruik van het LSP voor medicatiebewaking en over het proces van aansluiten. De planning van GGZ Nederland is dat de eerste ggz-instellingen begin 2016 het aansluitproces ingaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.