Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing over nieuw soort heupprotheses

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) waarschuwt dat klachten veroorzaakt door een nieuw type heupprothese niet alleen voorkomen bij de prothesen van de firma DePuy. Deze firma heeft recent een terugroepactie gedaan voor een aantal van haar heupprotheses van het type ASR. Ook vergelijkbare prothesen van andere firma’s vertonen in meer of mindere mate dezelfde problemen.
Waarschuwing over nieuw soort heupprotheses

Het gaat om de groep van heupprothesen die gebruik maken van een metaal-op-metaal verbinding zoals de resurfacing heupprothese en de meer conventionele heupprothese met grote metalen kop en metalen kom. De oorzaak van deze problematiek is nog niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk gaat het hier om een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem voor metaaldeeltjes. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze metaal-op-metaal prothesen soms weefselschade en (onduidelijke) pijnklachten kunnen veroorzaken.

Terugroepactie

De NOV signaleert dat er geen reden is voor een algemene terugroepactie bij alle patiënten. De NOV adviseert haar leden wél om de patiënten bij wie in de afgelopen 12 jaar dit type prothesen (metaal-op-metaal-totale heupprothese met grote koppen) is geplaatst, volledig te informeren over de potentiële klachten. De NOV schrijft verder dat bij de huidige kennis en afwezigheid van (pijn)klachten geen nader onderzoek of nieuwe ingreep noodzakelijk is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Defecte kunstheupen teruggeroepen

Orthopeed: ‘Verplichte fiets- en valdag na operatie aan knie of heup’

Grote toename heup- en knieoperaties verwacht

Garantie op heup- en knieoperaties in Groningen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.