Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijst hartcentrum Radboud te lang

De wachtlijst voor hartoperaties in het hartlongcentrum van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen groeit schrikbarend hard. Dat zegt hartchirurg Leon Eijsman, die vorig jaar door het UMC is aangetrokken om de afdeling cardio-thoraxchirurgie te reorganiseren.

Als het aantal doorverwezen patiënten in dit tempo blijft groeien, loopt de wachtlijst volgens Eijsman op van drie naar zes maanden. Volgens hem is een wachtlijst van drie maanden, waarvan nu in het UMC sprake is, in deze tijd niet meer aanvaardbaar. De Nijmeegse wachtlijst is volgens hem de langste van Nederland.

Slechte communicatie

Dat de wachtlijst in het UMC zo is gegroeid, is zeer opmerkelijk, aangezien het hartlongcentrum vorig jaar maandenlang op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd gesloten. Dat gebeurde nadat was geconstateerd dat er in 2004 meer volwassen patiënten dan normaal waren overleden. Het steftecijfer zou vooral een gevolg zijn van zeer slechte interne communicatie.

Extreem veel beter

Donderdag maakte het UMC bekend dat sinds de herstart in oktober 2006 315 patiënten een succesvolle hartoperatie hebben ondergaan. Slechts twee mensen zijn overleden, onder wie een hoogbejaarde man met veel kwalen. Volgens een internationaal erkende tabel die ziekenhuizen gebruiken, is dit resultaat extreem veel beter dan gemiddeld.

Imagoschade

Hartchirurg Eijsman constateert dat algemene ziekenhuizen in heel Nederland weer patiënten doorverwijzen naar Nijmegen, dat bekendstond als een van de beste hartlongcentra. “Het vertrouwen is gelukkig heel snel hersteld. En dat moest ook, want het UMC heeft onvoorstelbaar veel imagoschade opgelopen.”

Achilleshiel

De IGZ, patiëntenvereniging Hartpatiënten Nederland en de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) zijn tevreden over de nieuwe aanpak in het UMC. Met name de communicatie met patiënten en hun familie is verbeterd, al waarschuwt CRAZ wel dat dit de achilleshiel van het UMC blijft.

Inspectie

De IGZ zal de wachtlijst van het Nijmeegse hartlongcentrum in de gaten blijven houden. Volgende week neemt het UMC een derde operatiekamer in gebruik en in de nieuwbouw volgt een vierde ok. Het ziekenhuis kan dan 1000 tot 1200 mensen per jaar behandelen. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

+ IGZ keurt behandelingen Radboud goed

+ UMC St. Radboud hervat hartoperaties

+ Wachten

Websites:

+ Inspectie voor de Gezondheidszorg

+ Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen

+ Hartpatiënten Nederland

+ UMC St. Radboud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.