Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wachtlijst verpleeghuis is eigenlijk niet zo lang’

Het aantal ouderen en gehandicapten dat wacht op een plek in een verpleeghuis is veel kleiner dan doorgaans wordt aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. De helft van de mensen op de wachtlijst blijkt toch niet naar het verpleeghuis van keuze te willen als daar een plek vrijkomt.
brabantzorg.jpeg

Bureau HHM heeft voor het ministerie van VWS een onderzoek uitgevoerd naar de wachtlijsten in de langdurige zorg. De bevindingen zijn gebaseerd op interviews met cliënten en mantelzorgers, zorgaanbieders en uit de 2.360 vragenlijsten. Er zijn drie groepen mensen te onderscheiden op de landelijke wachtlijst. Ten eerste mensen die bereid zijn tot directe opname, ook bij een andere instelling dan die van de eerste voorkeur. Dat zijn 1.500 mensen, oftewel 11 procent van de wachtlijst. Dan zijn er cliënten die alleen bereid zijn tot opname bij de instelling van voorkeur. Dat gaat om veertig procent van de mensen, oftewel 5.4534 cliënten. Ten slotte zijn er veel cliënten die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, ook al komt er een plaats vrij in hun huis van voorkeur. Dat gaat om 6.680 cliënten oftewel 49 procent.

Opmerkelijk
‘Die laatste categorie is opmerkelijk. Bijna de helft van de mensen op de wachtlijst wil zo lang mogelijk thuis blijven, ook al komt er een plek vrij bij de voorkeursaanbieder’, schrijven de onderzoekers. ‘Zij wonen veelal met een partner of een familielid. Van deze cliënten geeft 42 procent aan dat het thuis redelijk gaat. Van de mantelzorgers geeft 43 procent  aan dat het verlenen van zorg redelijk gaat. Cliënten willen wel op de wachtlijst blijven staan, omdat zij in de veronderstelling zijn dat zij direct een plek krijgen op het moment dat het nodig is.’

Advies
Volgens de onderzoekers kan het problematisch zijn dat mensen het verhuizen naar een verpleeghuis maximaal uitstellen tot het absoluut niet meer gaat thuis. ‘Bureau HHM adviseert zorgaanbieders om met inzicht in de toekomstige vraagontwikkeling op zoek te gaan naar meer flexibiliteit in het zorgaanbod. Zorgaanbieders moeten vaker op korte termijn plekken beschikbaar hebben voor mensen bij wie het thuis niet meer gaat en die snel opgenomen moeten worden. Aanbieders wordt geadviseerd te zoeken naar mogelijkheden om binnen het totaal beschikbare budget flexibel om te gaan met capaciteit, planning en organisatie. Ook adviseren de onderzoekers om zicht te blijven houden op de toekomstige vraag door contact met professionals die cliënten ondersteunen, voordat zij bereid zijn tot opname of Wlz-indicatie hebben.’

Zorgkantoren
Ook voor zorgkantoren is het belangrijk om eerder in contact te komen met die cliënten en zicht te hebben op de toekomstige vraag, zodat ze daar tijdig op in kunnen spelen. ‘Echter, cliënten komen pas bij zorgkantoren in beeld wanneer zij een indicatie hebben voor de Wlz. Bureau HHM adviseert zorgkantoren om te onderzoeken op welke manier het mogelijk is al eerder domein-overstijgend informatie over deze cliënten te ontvangen via zorgaanbieders of zorgverzekeraars met inachtneming van de privacywetgeving, zodat eerder passende Wlz-zorg kan worden geboden.’ Bekijk hieronder het onderzoek.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.