Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wachtlijsten langer ondanks marktwerking’

Redactie Zorgvisie
De wachtlijsten voor knie-, staar- en heupoperaties worden weer langer in de ziekenhuiszorg, concludeert SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Zij stelt dit na inventarisatie van de wachttijden bij ziekenhuizen. “Volgens minister Klink leidt de marktwerking tot vermindering van de wachtlijsten, maar er gebeurt juist het tegenovergestelde”, aldus de fractievoorzitter.
‘Wachtlijsten langer ondanks marktwerking’

“De cijfers bevestigen dat te weinig mensen voor bepaalde behandelingen terecht kunnen in hun ziekenhuis. Het is daarom onbegrijpelijk dat er door dit kabinetsbeleid nog steeds veel te weinig specialisten worden opgeleid”, meent Kant.

Vrije prijsvorming

“Vanaf 2005 bestaat er voor een toenemend aantal behandelingen vrije prijsvorming. Met name bij behandelingen als staar- en knieoperaties, zien we dat de wachtlijsten niet weg zijn.” Uitschieters zijn het Erasmus MC in Rotterdam waar mensen gemiddeld 37 weken wachten op een heupoperatie en het AMC. Daar wachten patiënten gemiddeld twintig weken op een staaroperatie. Frank van den Bosch, voorlichter van het AMC, legt uit: “Onze wachttijd is zo lang, doordat wij patiënten voor staarbehandelingen doorverwijzen naar derden. Daar zijn zij veel sneller aan de beurt. Mensen die specifiek bij ons terecht willen, moeten inderdaad rekening houden met een wachttijd van twintig weken. Dit komt omdat wij voorrang geven aan ingewikkeldere oogoperaties.”

Wachttijden

De SP onderzocht staar-, knie-, en heupoperaties. Hierbij spannen de knieoperaties de kroon. Bij 77 van de 122 ziekenhuislocaties is de wachttijd langer dan de norm van zes weken (bij dagopname). 59 van de 124 ziekenhuizen overschrijden de norm bij heupoperaties en 50 van de 115 ziekenhuizen laten de mensen langer op een staaroperatie wachten dan de norm voorschrijft. De gegevens die de SP heeft gebruikt voor het onderzoek komen van de website Kiesbeter.nl.

Treeknorm

De lange wachtlijsten zorgden in de jaren negentig voor veel ophef. Als gevolg daarvan kregen ziekenhuizen extra geld wanneer zij behandelingen deden. Ook werden afspraken gemaakt over de maximum aanvaardbare wachttijden, de zogenoemde Treeknormen. Hierin wordt gesteld dat dagopnames (staar en knie) een maximaal aanvaardbare wachttijd van zes weken hebben. Voor meerdaagse opnames (heup) geldt zeven weken als norm. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Foto ANP)

Lees ook:

Ggz: aantal mensen op wachtlijst groeit

Ziekenhuizen moeten wachtlijstgegevens leveren

‘Foute cijfers wachtlijsten op website Kiesbeter.nl’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.