Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachttijd beschermd wonen kost Amsterdam 60.000 euro

Redacteur Zorgvisie
De Rekenkamer Amsterdam stelt dat wachttijden voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang de zorg onnodig duur maken.
Beschermd wonen huis
Foto: AdobeStock

Dat schrijft de Rekenkamer Amsterdam in het rapport ‘Wachten op opvang’, over beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Sinds januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor beschermd wonen bij mensen met psychiatrische problematiek, maar eind 2017 gaat nog lang niet alles goed, zo blijkt uit het rapport. Cliënten blijven steeds langer bij een zorgaanbieder wonen, terwijl het aantal cliënten dat wacht op een eigen woning dit jaar steeg van 132 in januari, naar 154 in oktober. Als er tijdens het wachten iets verandert in hun situatie, worden de mensen opnieuw op een wachtlijst geplaatst. In 2017 trok de gemeente 189 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat kwetsbare Amsterdammers een passend thuis vonden en weer mee gingen doen in de maatschappij.

Wachttijd kost geld

Terwijl ze op de wachtlijst staan, krijgen mensen volgens de Rekenkamer bovendien niet de ondersteuning die ze nodig hebben. Ze krijgen hulp van algemene aard, terwijl ze een op maat gemaakt zorgplan nodig hebben. Dat leidt er toe dat hun problemen verergeren, waar ze zouden moeten verminderen. Volgens stedelijke trajecthouders gaat de helft van de cliënten achteruit tijdens de wachtperiode, waardoor er vervolgens weer meer zorg nodig is. ‘Dit alles heeft ook financiële consequenties. De kosten van deze ‘parkeerplekken’ kunnen per jaar oplopen tot ruim 40.000 euro voor maatschappelijke opvang en 60.000 euro voor beschermd wonen en ook zullen kosten stijgen door een langer zorgtraject.’

Zicht op cliënt bij beschermd wonen

Het Amsterdamse college doet volgens de Rekenkamer veel, vooral op het gebied van samenwerking en onderzoek. Daarbij wordt volgens de onderzoekers echter te weinig rekening gehouden met wat de cliënt nodig heeft. ‘In de uitvoering van het beleid doet het college een groot beroep op de zelfredzaamheid van mensen die zich melden. Veel van deze mensen zijn kwetsbaar en kunnen niet goed zelfstandig handelen’, staat in het rapport te lezen. ‘Het college kiest er echter niet voor om hen actief te ondersteunen en geeft hen weinig uitleg over hun rechten en plichten zoals het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning.’ Daarbij worden mensen die zijn afgewezen bijvoorbeeld niet doorverwezen naar andere opvangvormen, schuldhulpverlening en hulp bij arbeidstoeleiding.

Registraties beschermd wonen onbetrouwbaar

De Rekenkamer noemt registraties rondom beschermd wonen en maatschappelijke opvang onvolledig en onbetrouwbaar. ‘Zo worden cliënten niet altijd op de wachtlijst geplaatst wanneer zij kunnen doorstromen en wordt niet geregistreerd voor welke cliënten de opvangplaats het eindstation is’, schrijft de Rekenkamer Amsterdam. ‘En doordat definities afwijken, bijvoorbeeld van uitstroom, lopen registraties uiteen. Hierdoor is er geen goed zicht op de mate waarin cliënten daadwerkelijk worden geholpen en is het bijna onmogelijk om beleid te monitoren en bij te sturen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.