Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wander Blaauw best verdienende vvt-bestuurder

Mark van Dorresteijn
FNV heeft opnieuw de Actiz 50 samengesteld, een ranglijst met vijftig grootverdieners in de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt). Wander Blaauw voert de lijst aan met een jaarinkomen van 392.928 euro. Het afgelopen jaar steeg zijn loon met 3000 euro.
Wander Blaauw best verdienende vvt-bestuurder
Foto: ANP Lex van Lieshout

Erik Kuik, bestuursvoorzitter van Zorggroep Alliade in Heerenveen, ontving vorig jaar 271.080 euro en staat daarmee op nummer 8 in de top-50. Dat is ruim 15.000 euro meer dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd kregen bijna tweehonderd medewerkers ontslag. Thebe Thuiszorg in Brabant zette door een faillissement 2000 mensen op straat. Bestuurder Rob Stam kreeg 224.195 euro, 6000 euro meer dan in 2013.

Overgangsregeling

FNV analyseerde 500 jaarverslagen en daaruit blijkt dat 152 zorgbestuurders in 2014 meer dan premier Mark Rutte ontvingen. De in 2013 ingevoerde Wet Normering Topinkomens zou dit eigenlijk moeten beperken, maar veel bestuurders maken gebruik van een overgangsregeling waardoor ze de komende jaren nog meer dan Rutte kunnen verdienen.

‘Geld oppotten’

De 500 zorgorganisaties potten daarnaast te veel geld op, vindt de FNV. De zorginstellingen hebben samen een eigen vermogen van 4,78 miljard euro. Dat is geld dat als buffer geparkeerd staat en niet aangewend wordt voor zorgdoeleinden. Banken, maar ook het waarborgfonds voor de zorg, hanteren een minimum spaarpot van 15 procent. Vakbond FNV wijst erop dat veel instellingen daar ruim boven zitten. Zo heeft zorginstelling Espria uit Meppel 187 miljoen aan eigen vermogen, ruim 51 miljoen boven de marge. Een op de drie heeft een dubbel zo grote reserve. Volgens ActiZ zijn de buffers noodzakelijk om ontslagen en hervormingen op te vangen. Daarnaast spelen vastgoedproblemen en vergrijzing mee waardoor instellingen een grote buffer nodig hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.