Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat we kunnen verwachten van EIE

Er is een gebeurtenis waar ik naar uitkijk de komende tijd: het European Implementation Event (EIE). Oorspronkelijk gepland als fysieke bijeenkomst in Rotterdam, maar nu online voor iedereen die implementatiewerk verricht en daarover kennis wil delen, nieuwe inzichten wil opdoen en in contact wil komen met collega’s in Nederland en uit de rest van de wereld. 

Door Barbara van der Linden

Bekijk het programma van EIE hier >>

Ik ben door het programma heen gelopen om me voor te bereiden en te zien waar ik zin in heb en nieuwsgierig naar ben. En dat is heel wat! Ik denk er veel te halen. Met een schuin oog keek ik naar wat voor het Nederlandse Implementatie Collectief en met name voor de verschillende werkgroepen daarbinnen interessant kan zijn.

Implementatieonderzoeken

Als het gaat om implementatieonderzoek zie ik bij de Ride the Knowledge Wave (RtKW)-sessies (er zijn er 8) veel presentaties over daadwerkelijke ervaringen met het gebruik van implementatie frameworks en het doen van stakeholder participatie: niet alleen zeggen dat het moet, maar het ook doen.

Inmiddels zijn er veel voorbeelden van succesvol uitgevoerde implementatie projecten waarvoor frameworks gebruikt zijn om implementatie strategieën te kiezen. Consultatie van patiënten en professionals is niet alleen gedaan om vanuit hun perspectief een implementatieproject te ontwerpen, maar ook om te analyseren wat er gebeurd is tijdens het project (zie RtKW 5).

Ik zie ook steeds vaker dat data worden gebruikt om succes te monitoren en factoren voor het succes te identificeren. Helaas wordt niet altijd het bewijs geleverd dat implementatie ook echt invloed heeft op gedrag van professionals en patiënten (zie bijvoorbeeld presentatie 3 Johanna Fritz in RtkW 4 en de presentatie van Leti van Bodegom tijdens de RtKW 6). Blijkbaar is de de puzzel van succesvolle implementatie nog niet gekraakt. Er is wat dat betreft nog werk aan de winkel.

De RtKW 6-sessie Current frontiers in Implementation Science zou daar wellicht bij kunnen helpen. Daar bespreken onderzoekers bekende onderwerpen zoals opschaling (zie daarvoor ook het Scale-up symposium 1 op dag 2) en de-implementatie. Er zijn verschillende voorbeelden van tools en ervaringen met succesvolle opschaling en ook een presentatie over waarom ‘low-value care’ nog vaak blijft voortduren (zie ook het speciale Symposium 5 over de-implementatie).

Een nieuwe invalshoek is om te kijken naar Implementation mechanisms. Wat zijn de wegen tussen implementatie beïnvloedende factoren en passende strategieën? Ook voor duurzame effecten ofwel sustainability wordt gekeken naar de mechanismen tussen context en uitkomsten. Er is ook nog een presentatie over Implementation outcomes measurement (pres.5 op de RtKW 6).

Verdieping op interne organisatiecontext

Waar in eerdere implementatie congressen nog veel over organisational readiness werd gesproken, heb ik nu de indruk dat we toe zijn aan een verdieping op interne organisatiecontext en wel op factoren die binnen een organisatie daadwerkelijk kunnen helpen of hinderen. De pre-conference webinar over Organisational theory for implementation science (OTIS) op 24 februari ging daar ook al over. Tijdens het Event gaat RtKW3 daarover en Symposium 2 van Greg Aarons gaat over consistent leiderschap binnen een organisatie: leiders die gebruik van evidentie promoten en investeren in samenwerking.

Ook interessant

Een andere sessie waar ik naar uitkijk is bijvoorbeeld Panel Club 3, over hoe om te gaan met de twee uitersten van fidelity (trouw aan de bewezen interventie) en adaptation: aanpassen aan de lokale context. Daar is de common elements-aanpak waarschijnlijk behulpzaam bij: zie Panel Club 2 daarover.

Ook interessant zijn sessies over implementatie in verschillende settingen zoals landen met lage en midden-inkomens en post-covid (RtKW 2). Ook interessant volgens mij zijn de sessies over de rollen die verschillende partijen kunnen spelen, zoals onderzoeksfinanciers en beleidsmakers (zie Panel Club 4 en Panel Club 5).

Covid track

Aan het event is een aparte covid-track toegevoegd: RtKW 8. Daar presenteren collega’s resultaten over de inzet van digitale, zorg op afstand toepassingen tijdens Corona. Sowieso zal een belangrijke vraag tijdens het hele Event zijn: wat is er veranderd door covid als het gaat om implementatie? Wat is daardoor versneld en wat vertraagd of bemoeilijkt?

Competenties voor implementatieprofessionals

In Symposium 3 kunnen we ons verdiepen in implementatie-expertise. Dat is gewijd aan competenties van implementatieprofessionals. Ik kwam ook een presentatie tegen over benodigde implementatie competenties voor zorgprofessionals die in hun basis curricula zouden moeten worden opgenomen (zie de presentatie van Niamh O ‘Rourke in RtKW 4).

Europese netwerken

De Europese netwerken zullen in de Special session 1 spreken over implementatietrainingen die elk land heeft (zij zullen elkaar ook pre-conference ontmoeten om over samenwerking met elkaar en met de EIC te praten).

Early career implementatieonderzoekers

Het evenement besteedt aparte aandacht aan de zogeheten early career implementatieonderzoekers en praktijkprofessionals. Inhoudelijk zijn er posters waarop zij hun onderzoek presenteren en er is ook een wedstrijd waarbij de winnaar een keynote over early career ervaringen mag houden.

Innovatieve interactie

Waar ik tot slot erg enthousiast over ben is dat het event echt actief inzet op zoveel mogelijk innovatieve interactie met verschillende formats. Vooral de Yes we Can-sessies zijn opgezet om het waarom achter verschijnselen te achterhalen, het zijn echte ‘maak-sessies’. Er zijn er over het gebruik van evidence in social work en over het gebruik van de Hexagon Tool om potentieel voor implementatie te analyseren. Daarnaast is er één over Living labs en één over Sustainability. De eerder besproken Panel Clubs zijn ook echt bedoeld als discussiesessies met deelnemers.

Ik ben ook benieuwd naar de avatars die je kan gebruiken om contact met andere deelnemers te maken. Een goed alternatief voor een borrel aan de bar?

Na afloop beschikbaar

Behalve tijdens de keynotes (die in dit nummer apart besproken zijn) zijn er steeds zeven of acht sessies tegelijk aan de gang. Het is werkelijk te veel om allemaal te bezoeken. Maar, en dit is echt een voordeel van online boven fysiek: alles wordt opgenomen en is, na afloop, voor deelnemers beschikbaar. Dus je kan alles nog eens in je eigen tijd volgen. Ik zal daar zeker gebruik van maken!

Ga naar de volledige special van KiZ over implementatie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.