Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Weeffout in ggz hersteld’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VGZ en ggz-aanbieders brengen wachttijd bij angst- en depressiebehandelingen terug. Ze ontwikkelden een nieuwe behandel’prestatie’.
'Weeffout in ggz hersteld'
Foto: Stockxchng

Coöperatie VGZ heeft samen met acht ggz-organisaties een behandelprestatie ontwikkeld voor mensen met angststoornissen of depressies. Deze patiënten zijn uitstekend binnen de generalistische basis-ggz te behandelen, maar de behandelduur is daar doorgaans te lang voor. Daarom vallen ze nu nog onder de specialistische ggz. In de nieuwe prestatie, UMAMI genoemd, mag de behandeling 1300 tot 1800 minuten duren. En valt hij nog binnen de basis-ggz. Met goedkeuring van de NZa.

HSK Groep

Het biedt de ggz-organisaties veel voordelen, zegt Eddy van Doorn, directeur van de HSK Groep: ‘De eisen aan de behandeling zijn in de basis ggz lager dan in de specialistische ggz. Dat betekent dat een psychiater niet per se hoofdbehandelaar hoeft te zijn. Deze behandeling kan prima worden gegeven door een goede gz psycholoog en is daardoor gemakkelijker in te plannen.’  De organisatie is flexibeler in de inzet van haar personeel; ook hoeft er geen multidisciplinair team te worden geformeerd.

Generalistische basis-ggz

Lange wachttijden behoren tot het verleden, want de behandeling kan na de diagnosestelling meteen starten en de patient hoeft niet meer te wachten tot er een psychiater beschikbaar is. Er moeten dan natuurlijk wel voldoende gz psychologen voorhanden zijn. Het product heet  ‘UMAMI‘ dat staat voor de vijfde smaak en het is niet toevallig de vijfde prestatie in de generalistische basis-ggz.

Kwaliteit

Het betreft twintig procent van de totale patiëntenpopulatie van HSK. Met deze extra prestatie is een weeffout hersteld, zegt Van Doorn. De dbc levert iets minder op, maar daar staat tegenover dat een gz psycholoog goedkoper is dan een psychiater. Van Doorn spreekt over een win/win situatie: ‘Ik denk dat de kwaliteit van de behandeling minstens gelijk blijft, of zelfs verbetert. Er zijn geen onnodige wachttijden meer en dat komt de behandeling ten goede.’

VGZ

De verzekeraar ziet ook voordelen. VGZ: ‘Op termijn van enkele jaren kan het een aanzienlijke besparing opleveren, waarmee we de stijgende vraag naar GGZ een beetje op kunnen vangen. Denk aan enkele miljoenen en over twee, drie jaar enkele tientallen miljoenen.’

Ook andere verzekeraars kunnen dit gaan inkopen. Deelnemers aan het project zijn: Ggz- aanbieders Mentaal Beter, HSK, Reinier van Arkel, GGZ-NHN, Iriszorg, Mondriaan, Amicipsychologen en Ypse. VGZ heeft er contracten voor afgesloten, andere zorgverzekeraars mogen volgcontracten afspreken.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.