Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week 13: Beterbed

Mark van Dorresteijn
De redactie van Zorgvisie heeft toegang gekregen tot de computer van controller Guus Roodt van Medisch Centrum Centrum. U leest mee hoe hij communiceert met de belangrijkste stakeholders.
Week 13: Beterbed


29-03-2010

Van: eugene.dewit@mccentrum.nl

Aan: mt@mccentrum.nl

Beste mt’ers,

Bijgaand persbericht zal om twaalf uur worden vrijgegeven, jullie krijgen het nu al onder embargo om voorbereid te zijn op eventuele vragen vanuit jullie afdelingen.

Vriendelijke groeten,

Eugene

Persbericht

De Vereniging voor Samenwerkende Medische Centra heeft besloten verder te gaan onder een nieuwe naam, Beterbed. Hiermee tonen Medisch Centrum West, Medisch Centrum Laaglanden, het Universitair Medisch Centrum, Medisch Centrum Kronkelweg en Medisch Centrum Centrum hun ambitie om de klinische zorg in Nederland op een hoger niveau te brengen. Voorzitter Maarten Vuur van Beterbed is enthousiast over de doorbraak in de Nederlandse gezondheidszorg: ‘Er is heel veel tijd besteed aan de interne inbedding van de samenwerking’.

De naam Beterbed is voor klanten een helder statement en onderscheidt zich als nieuw kwaliteitsmerk duidelijk van Santeon (zoals bekend Sanskriet voor Ziekbed). De naam is afgeleid van ‘beter’, de onverbogen vorm van de vergrotende trap van goed. Dit staat voor meer dan gezond en benadrukt het optimisme dat de Medische Centra die mogen participeren in Beterbed kenmerkt. De lettergreep ‘bed’ herkennen de klanten van Beterbed als het warme beginpunt en het vertrouwenwekkende rustpunt van hun levensloop, maar ook de plek waar nieuw leven wordt verwekt. Beterbed staat voor kwaliteit, warmte en veiligheid. Uit onderzoek van Beterbed is gebleken dat dekens, ‘klamme lappen’, door de patiënt met klamme handen, dus angst en een gevoel van onveiligheid worden geïdentificeerd. Daarom hebben dekbedden de plaats ingenomen van de dekens die elders in de zorg nog gangbaar zijn. In een Medisch Centrum dat is aangesloten bij Beterbed komen verkeerde bedden niet voor. Dit betekent dat elk bed is uitgerust met een elektronisch regelbare hoofd- en voeteneind, traagschuimmatras tegen doorliggen en dus een, natuurlijk anti-allergeen, dekbed.


30-03-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: eugene.dewit@mccentrum.nl

Beste Eugene,

Dank voor het mooie nieuws over Beterbed. Het blijkt echter dat wij nog helemaal geen dekbedden in huis hebben en slechts een zeer beperkt aantal decubitusmatrassen. Ik schat dat vervanging van de huidige bedden, dekens en matrassen op een investering van ongeveer vier miljoen komt. Ik zie, gezien onze kaspositie, een acuut probleem, tenzij we besluiten dat we ons epd on hold zetten.

Groeten,

Guus


31-03-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: eric.koning@mccentrum.nl

Ha Eric,

De vraag van het stafbestuur over de verkeerde bedden heb ik even doorgenomen met Eugene. Ik begrijp dat de staf verheugd is met beleid dat een einde maakt aan verkeerde bedden. Echter, de stelling dat wij geen verkeerde bedden meer hebben betekent niet dat de klinische afdelingen uitgebreid mogen worden met de negentig bedden die nodig zouden zijn om patiënten van het ene vakgebied nooit meer op een afdeling van een ander vakgebied onder te hoeven brengen. Bedrijfseconomische redenen zijn namelijk doorslaggevend. Per bed is grofweg één fte nodig tegen een prijs van ongeveer 50.000 euro. Op jaarbasis kost dat krap vijf miljoen.

De claim dat wij geen verkeerde bedden meer hebben moet volgens Eugene dan ook overdrachtelijk geïnterpreteerd worden: in elk bed van Medisch Centrum Centrum is het best toeven.

Guus


01-04-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: hans.mulder@chipsoft.nl

Geachte heer Mulder,

Dank voor uw aanbod om de offerte voor invoering van het epd te bespreken. Na een gedegen analyse en de eerste test van het ‘proof of concept’ dat gebaseerd is op Ezis 5.1 zijn mijn collegae tot de conclusie gekomen dat uw epd nog niet voldoet aan de hoge eisen die Medisch Centrum Centrum, als deelnemer aan de kwaliteitsketen Beterbed, stelt. Wij hadden gehoopt dat de firma Chipsoft al een vijfde generatie epd had kunnen leveren. Nu blijkt dat dit niet het geval is, heeft het geen zin om de volgende fase van contractering in te gaan.

Met vriendelijke groeten,

Guus Roodt RC

Controller Medisch Centrum Centrum


Lees ook:

Dossier @mccentrum.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.