Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week 27: Een nieuw hoogtepunt

Mark van Dorresteijn
De redactie van Zorgvisie heeft toegang gekregen tot de computer van controller Guus Roodt van Medisch Centrum Centrum. U leest mee hoe hij communiceert met de belangrijkste stakeholders.
Week 27: Een nieuw hoogtepunt


05-07-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: eugene.dewit@mccentrum.nl

Beste Eugene,

Ik heb de businesscase voor ons kinderoncologisch centrum bijna rond. Het is redelijk overzichtelijk. Op dit moment zijn er twee partijen in de markt: het AvL en de universitaire medische centra. Er zijn significante schaalvoordelen voor de kinderoncologie, zodat er eigenlijk maar ruimte is voor één speler in de markt. Ook om kwaliteitsredenen moeten er niet meer spelers komen. Als je eenmaal monopolist bent, dan zit je op rozen: we kunnen hier goed geld mee verdienen. Door snel handelen troeven we de UMC’s en het AvL af: zij zijn nog jaren bezig met kibbelen en vergaderen voordat ze iets van de grond krijgen, en dan hebben wij de markt al te pakken.

Ik heb dit doorgesproken met een vriendje bij Zernike. Zernike heeft succesvolle ervaringen met oncologie in Boxmeer en toegang tot privaat kapitaal. Het kunstje is simpel, dat kunnen wij ook. Onze locatie in het centrum van het land maakt Medisch Centrum Centrum tot de natuurlijke monopolist waar de zieke kindjes van Nederland (en daarbuiten!) behoefte aan hebben. Weliswaar hebben we nog geen track record in de kinderoncologie, maar onze sluderstraat heeft dankzij de campagne “Amandel eruit, ijsje erin” een uitstekende reputatie. Onze marketeer voorziet dus geen probleem bij het positioneren van MCC als de innovatieve marktleider in kinderkwaaltjes.

Ik heb via relaties in de private equity inmiddels een commitment om 28 mln euro te investeren. We mogen geen winst uitkeren maar maken de rente afhankelijk van het resultaat. De basisrente bedraagt 9% en er is een opslag recht evenredig aan het resultaat uit gewone bedrijfsvoering. Verschillende ziekenhuizen werken met deze constructie (zij het omgekeerd: naarmate het beter gaat is de rente lager, maar het principe is dus volstrekt legaal). Over de constructie om het belang van het management (jij en ik dus) te synchroniseren met dat van de investeerders wordt nog nagedacht. Waarschijnlijk krijgen we enkele aandelen in de beleggings-BV met een optieregeling. De waarde van de aandelen zelf houden we laag vanwege maatschappelijke verantwoordelijkheid enzo, de optiewaarde is een ander verhaal zoals je begrijpt. Om tijdrovende discussie met de RvT te voorkomen, krijgen ook de leden van de RvT een aandeel. Want we moeten nu snel doorpakken!

Guus


07-07-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: eric.koning@mccentrum.nl

Beste Eric,

Kon je goed slapen? Wat een geweldige wedstrijd! Nu de finale. En raad eens: ik heb kaartjes voor jou en je collegae in het stafbestuur. Samen met de RvT en de RvB gaan we zaterdag naar Zuid-Afrika. We overnachten in het Grace hotel (vijf sterren). Zondag hebben we VIP-plaatsen in het Soccer City Stadion in Johannesburg. En het mooiste van alles: het kost ons niets!

Groeten,

Guus


08-07-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: eric.koning@mccentrum.nl

Beste Eric,

Super, blij dat jullie meegaan. Nee, ik heb geen verborgen potjes. Een strategische relatie heeft ons uitgenodigd voor deze studiereis. Ik was dat nog vergeten te vertellen: zaterdagavond is er een discussie met de partners van KiKaVentures over strategische samenwerking. Adriane zorgt voor de tickets enzo. Ze heeft wel een kopie van je paspoort nodig.

Guus


09-07-2010

Van: guus.roodt@mccentrum.nl

Aan: adriane.berken@mccentrum.nl

Hi Adriane,

Heb je voor iedereen de tickets? Geweldig! En dat er voor jou en mij geen eenpersoonskamers meer waren deert niet – integendeel zou ik zeggen. Zo wordt Zuid-Afrika één groot hoogtepunt!

Tot morgen,

xxx

Guus


Lees ook:

Weblog @mccentrum.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.