Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weer honderden medewerkers eruit bij TSN

TSN Thuiszorg heeft vandaag opnieuw ontslagen aangekondigd. Het gaat in totaal om 436 vaste medewerkers die werkzaam zijn als hulp bij het huishouden. Daarnaast wordt van 218 medewerkers het contract voor bepaalde tijd niet verlengd.
Weer honderden medewerkers eruit bij TSN

Dit is de vijfde reorganisatie op rij voor TSN. Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1.500 medewerkers ontslag aangezegd en zijn ruim 2.500 tijdelijke contracten niet verlengd. Dit verlies van ruim 4.000 banen is een direct gevolg van de extreme bezuinigingen op de thuishulp.

Jongstra

Ook dit keer vallen de meeste ontslagen in gemeenten die stoppen met het afnemen van het grootste deel van de hulp bij de huishouding (de HH1). ‘Deze extreme manier van bezuinigen treft zowel de medewerkers als de cliënten enorm hard en gaat bovendien in tegen het beleid van staatssecretaris Van Rijn’, aldus Zion Jongstra, algemeen directeur van TSN. ‘Als TSN onderschrijven we dat kostenbeheersing in de zorg nodig is en we laten ook zien dat door slimme oplossingen veel geld kan worden bespaard. Gemeenten die stoppen met HH1 gaan echter veel verder dan de bezuinigingen die ze krijgen opgelegd vanuit Den Haag. Dergelijke drastische kortingen zijn zowel onnodig als zeer onverstandig.’

Hht

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) kondigden vorig jaar een tijdelijke regeling aan om de bezuinigingen te verzachten: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Hiervoor is ruim 250 miljoen euro uitgetrokken, bedoeld om 19.000 banen te redden. Met deze regeling kunnen cliënten zelf thuishulp kopen tegen een eigen bijdrage. De overige kosten worden door de gemeente gefinancierd uit de HHT. Thuishulp-cliënten hebben echter meestal een kleine beurs en voor deze groep is de vaak hoge eigen bijdrage niet te betalen. Cliënten die zich de eigen bijdrage wel kunnen permitteren zoeken de thuishulp op in het zogenaamd zwarte circuit. Een onbedoelde oplossingsrichting en met eveneens schadelijke gevolgen. Als gevolg hiervan blijft het gebruik van de HHT-regeling in de meeste gemeenten ver achter bij de prognoses en verdwijnt de werkgelegenheid. ‘Een dubbel schrijnende situatie’, vindt Jongstra. ‘Gemeenten houden geld over van het HHT-budget, terwijl onze medewerkers hun baan verliezen en cliënten niet de belangrijke ondersteuning ontvangen’

Loonkosten

Tarieven onder kostprijs Een minstens zo groot probleem vormen de tarieven. Onderzoeksbureau Berenschot berekende onlangs dat de tarieven binnen de thuishulp de afgelopen jaren zijn gedaald met zo’n 25 procent. ‘Ook dit probleem raakt TSN hard’, legt Jongstra uit. ‘Onze medewerkers zijn ervaren en gewaardeerde thuishulpen die veelal lange tijd in dienst zijn bij TSN. Dit komt uiteraard ten goede aan de zorg voor onze cliënten. De loonkosten van deze medewerkers liggen echter hoger dan die van medewerkers met een tijdelijk contract, waar veel nieuwe aanbieders mee werken. Menig gemeente hanteert inmiddels een uurtarief onder de kostprijs van medewerkers in vaste dienst. Dat betekent dat TSN moet toeleggen op ieder gewerkt uur. Dat gaat niet langer.’

Kritiek

De ontslagen gaan TSN aan het hart. ‘De huidige situatie is niet in het belang van cliënten, de kwaliteit van de zorg en de positie van de thuishulpen. We luiden daarom nogmaals de noodklok. De wijze waarop bezuinigingen worden doorgevoerd is uiterst schadelijk en leidt niet tot effectieve verbeteringen, met als gevolg dat de thuishulpsector zich nu in kritieke toestand bevindt’, stelt Jongstra.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.