Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Weggooien van medicijnen kost miljoenen

Redacteur KinderopvangTotaal
Het medicijnafval is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. Het gaat om medicijnen die vaak nog bruikbaar zijn. Investeren in recycling kan het probleem oplossen, maar zowel fabrikanten als zorgverzekeraars verzaken. De geschatte kosten van de verspilling zijn 100 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Weggooien van medicijnen kost miljoenen

Afgelopen jaren hebben apothekers voor honderden miljoenen aan medicijnen weggegooid. In 2009 werd er 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid, in 2010 steeg dat naar 121.000. Vorig jaar werd 156.000 kilo medicijnen weggegooid, een stijging van 30 procent per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws, dat de cijfers opvroeg van medicijnafval van apotheken.

Extra voorwaarden

De verspilling van medicijnen en geld stijgt alarmerend ondanks de inspanningen van het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport. Het ministerie heeft de afgelopen jaren geprobeerd extra voorwaarden te stellen aan het voorschrijven van medicijnen en geld uitgegeven aan subsidie, voorlichtingscampagnes en symposia om het weggooien van medicijnen tegen te gaan.

Hergebruik

Een groot deel van de verspilling van medicijnen is tegen te gaan, zo blijkt uit het vorig jaar toegekende ‘Beste Zorgidee van Nederland’. Apothekersassistente Anja Vissers uit Meerlo kon de verspilling niet meer aanzien en bedacht een plan om teruggebrachte medicijnen her te gebruiken door verpakkingen bij uitgifte te sealen. Ondanks dat er ook Kamervragen over de verspilling van medicijnen, is er nog weinig van terecht gekomen. ‘Ik had gedacht dat fabrikanten en zorgverzekeraars op de stoep zouden staan. Maar nee, geen interesse,’ was de reactie van Zorgidee-winnaar.

Niet verantwoordelijk

RTL Nieuws heeft deskundigen bevraagd over dit probleem. Volgens hen investeren zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten niet echt in oplossingen omdat ze zich uiteindelijk niet verantwoordelijk voelen. In een reactie laat het ministerie weten dat de oplossing ook niet van de overheid moet komen: ‘Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor 3 maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

Steeds meer medicijnen moeilijk leverbaar

‘Lage prijzen medicijnen leiden tot schaarste’

Specialist kan doelmatiger medicijnen voorschrijven

20 REACTIES

 1. Beste jj dan is er in gasthuizen genoeg opnamecapaciteit voor uw behandeling . Trouwens waarom kunt u er niet tegen ? Heb ik ongelijk ?? Voelt u zich aangesproken ?? Graaien mag ,maar fulmineren daartegen niet ?? Vreemde opvatting, maar ik word daar niet onpasselijk van .

 2. Lees alle reacties
 3. Wat veel erger is dan 100 miljoen euro wegsmijten , is dat verzekerden door hun zorgverzekeraarsgieren worden belazerd , jawel BELAZERD, zoals Tros RADAR GISTEREN , MAANDAG 22. OKT 2012, AANTOONDE !!! Er is PREFERENTIEBELEID, HISTORISCHE PRIJZEN , PAKJESPRIJZEN ( GEEN SINTERKLAAS, WEL ZWARTEPIET ??), EN LAAGSTE-PRIJSGARANTIE !!Een voorbeeld toonde aan dat een woekerverzekeraar Euro 190,00 berekende voor en aftrok van het eigen risico voor medicijnen die NORMAAL bij de apotheek euro 49,00 kosten. Jaja tis me wat ?? En wij maar afgeven op die ……..bende op Curacao ??? Ziekenhuizen komen nu trouwens patienten tekort. Weggooien van medicijnen zorgt misschien voor minder bijwerking-gerelateerde ziekenhuisopnamen ?? Tja tis me wat ?? 130,00 euro meer eigen risico , maar, JOEPI , 50 eurocent per maand minder premie . WAT EEN FOOI/WINST!!

 4. Vraag al vele jaren onaangebroken verpakkingen en strips terug van patienten, die om eoa reden veel pillen over hebben.
  Deel ze als proef voor 2-4 weken uit aan andere patienten,
  die een indicatie voor het middel hebben.
  Vroeger als huisarts, ben nu specialist, deed ik dit ook!
  Werkt prima, bespaart veel geld, is lekker burgerlijk ongehoorzaam, volledig verantwoord en patienten vinden het prima na goede uitleg.(Zowel donor als ontvanger en kan zonder codicil….)
  Ik denk, dat er wel meer dokters zijn, die het zo doen ipv laten vernietigen (=kapitaalsvernietiging)

 5. En daar komt nu pas de overheid achter dat er voor miljoenen wordt weggegooid aan medicijnen!! Hoe komt het toch allemaal dat de ziektekostenverzekering elk jaar fors omhoog moet. Nu nog minder managers in de ziekenhuizen en wij zijn dan op de goede weg!

 6. Er daar komt nu pas de overheid achter dat er voor miljoenen wordt geggegooid aan medicijnen!!
  Hoe komt het toch allemaal dat de ziektekostenverzekering elk jaar fors omhoog moet.
  Nu nog minder managers in de ziekenhuizen en wij zijn dan op
  de goede weg!

 7. En die ene huisarts die openlijk medicatie in heromloop bracht is voor het tuchtcollege gedaagd en er met een waarschuwing vanaf gekomen omdat het nooit weer zou doen. Hij overtrad de wet op de geneesmiddelenverstrekking, hij had geen apotheekvergunning. Tja, dat helpt dus ook niet. Er waren veel huisartsen die zo deden, ik ken er iemand die had voor 80.000-100.000 gulden had, naar zijn schatting en ook de mijne, ik heb het gezien. Maar die is er maar mee gestopt.

 8. Exact Pierre, waarom gaan patiënten naar een (huis)arts en laten medicijnen voorschrijven? Vervolgens gaat men naar een apotheek om de medicijnen op te halen. Thuisgekomen blijven ze in het keukenkastje staan. Een therapietrouw van max 30% houd in dat bij de 70 van de 100 patiënten bovenstaande gebeurd!
  Natuurlijk is dat ook de schuld van de zorgverzekeraar, zorgverlener, zorg…. toch??

 9. Het is zonde dat medicijnen weggegooid worden. Echter veel oplossingen om dit te beperken maken het juist duurder. De apotheek rekent een vate prijs voor de verstrekking van een recept, zo’n 7 euro. Nu vaak op stofnaam wordt voorgeschreven en op veel pillen geen patent meer zit zijn de verstrekkingskosten vaak duurder dan de pillen zelf. Je kan dan, als je alleen in geld denkt, beter voor 3 maanden voorschrijven, met het risico dat sommige mensen voor 2 maanden weg zullen gooien, dan bij iedereen voor beperkte tijd (2-4 weken) voorschrijven. Doordat de apotheek dan frequenter de afleveringskosten in rekening moet/mag brengen ben je uiteindelijk veel duurder uit.

 10. De verspilling is nog veel groter! In zorginstellingen wordt alles wat retour komt naar de apotheek en behalve de duurdere medicijnen gewoon weggeknikkerd. Het is duurder om die medicijnen voor hergebruik geschikt te maken. Er gebeurde ook veel fouten mee. Overigens zou de belangrijkste stimulans van hergebruik van de Inspectie (IGZ) moeten komen.

 11. En dit gebeurt al TIENTALLEN JAREN in de zorg!!! Dit is ook nodig want buiten de industrie (dus ook werkgegelegenheid) verdient de overheid hier ook flink aan! Het controleren op proper gebruik van overheidsgeld was en is niet een van de allersterktste punten van de overheidsinstellingen. En nog steeds niet! Zowel landelijk en regionaal. Ambtenaren zitten veel liever achter hun computertje. Zijn ze veilig en niet verantwoordelijk.

 12. Misschien kan iemand me uitleggen welke intrensieke motivatie fabrikanten zouden hebben om een grotere omzet om te buigen naar bewust en verantwoordelijk omgaan met publieke middelen?
  Dat zorgverzekeraars hier kansen op bezuinigingen laten liggen die nu eens niet de portemonnee van de burgers raken is dieptriest maar tegelijkertijd tekenend voor de situatie in zorgland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.