Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Weinig kleine kwalen in de huisartsenpraktijk

Redacteur Zorg+Welzijn
Het aantal patiënten dat een huisarts opzoekt is tussen 2006 en 2009 met 17 procent toegenomen. Niet veel mensen gaan met een kleine kwaal naar de dokter: 5,6 procent. Meer nadruk op zelfzorg is volgens Nivel-onderzoeker Joke Korevaar niet de manier om de werklast van huisartsen te verminderen.
Weinig kleine kwalen in de huisartsenpraktijk

Zelfzorg onder patiënten bevorderen bij kleine kwalen heeft weinig effect op de werkbelasting van huisartsen. Slechts 5,6 procent van het totale aantal consulten betreft een doktersbezoek vanwege een kleine kwaal. Uit onderzoek van het Nivel, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, blijkt dat de huisartsgeneeskundige zorg tussen 2006-2009 is toegenomen met 17 procent. Ook de vraag naar zorg vanwege kleine kwalen nam toe.

Zelfzorg

Bijna de helft van de patiënten die een consult vroegen bij de huisarts vanwege een kleine kwaal, verliet de praktijk zonder voorschrift voor een geneesmiddel of een verwijzing. Volgens Nivel-onderzoeker Joke Korevaar kunnen deze kleine kwalen kunnen meestal met zelfzorg, dat wil zeggen afwachtend beleid, of een zelfzorgmiddel verholpen worden.

Functie

Gaan al deze mensen onnodig naar de huisarts? “Vaak weten we pas achteraf dat het een kleine kwaal was die vanzelf overging,” zegt Korevaar. “Patiënten zouden wel beter voorgelicht kunnen worden om dit soort kwalen zelf te kunnen herkennen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van zorg en de functie van de huisarts om patiënten gerust te stellen of advies te geven.”

Buitenland

Het aantal Nederlandse doktersbezoeken voor kleine kwalen steekt overigens goed af ten opzichte van het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld Britse huisartsen zeggen dat 39 procent van hun tijd op gaat aan kleine kwalen. Ander Brits onderzoek wijst op 7 procent van de consulten. Uit Noors onderzoek vindt dat 28 procent van de consulten gaan over kleine kwalen, die 18 procent van de tijd van huisartsen in beslag nemen. Het verschil in uitkomsten zit, aldus Korevaar, in de manier van onderzoeken en de definitie van kleine kwalen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

‘Huisarts moet grotere rol spelen bij kanker’

Huisartsen willen met minister rond de tafel

Huisartsen stoppen met chirurgische ingrepen

IGZ: aanwijzing voor 49 praktijken van huisartsen

2 REACTIES

  1. Er wordt vaak kritiek geleverd op het bezoeken van de huisarts bij kleine kwalen.Wat zijn kleine kwalen? een wrat,een platvoet, ik kan een hele rij maken, kijk maar naar het boek “kleine kwalen in de huisartsenpraktijk”Hoe moet een pat. de kleine kwalen interpreteren? Een melanoom bv
    Aan de andere kant is het zo,dat de ha het zelf vaan ook niet weet in het beginstadium.Daarbij komt ook nog dat hij soms moet afgaan op pluis of niet pluis.
    Of moeten pat. eerst een cursus gaan volgen en dan later horen,waarom bent U niet eerder gekomen.
    Heren ha,niet te gauw en te veel klagen

  2. Lees alle reacties
  3. Patiënten willen aandacht voor hun “grote” en “kleine” kwalen wanneer ze de huisarts benaderen.Ze willen dat de huisarts onzekerheden wegneemt over de aard en ernst van de kwaal.Aandacht en advies bij “kleine”kwalen kan een ingang zijn om bij bepaalde patiënten en hun omgeving zelfzorg te stimuleren.Zodat ze zelf en hun omgeving bij een volgende “kleine kwaal” beter in staat zijn om zelfzorg toe te passen. Daarbij moeten risico’s, op bijvoorbeeld een verkeerde beoordeling van de kwaal, natuurlijk vermeden worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.