Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wensen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Be careful what you wish for because you just might get it.
Carina 660 420

Be careful what you wish for because you just might get it.

Verpleeghuiszorg

Via een ‘ingroeipad’ komt het geld naar de ouderenzorg toe: Volgend jaar wordt het budget verpleeghuiszorg verhoogd met 435 miljoen euro, daarna stijgt het over vier jaar naar 2,4 miljard euro. Gejuich alom, zou je denken. Alle politieke partijen wilden immers meer geld om de verpleeghuiszorg te verbeteren. Niets beter voor je image om je achter Hugo Borst en Carin Gaemers te scharen die met hun manifest Scherp op ouderenzorg de werkdruk in verpleeghuizen aan de orde stelden. Hun pleidooi voor meer liefdevolle zorg aan de meest kwetsbare ouderen, haalde zelfs de troonrede.

Kwaliteitskader

Maar de Tweede Kamerleden voelen zich bekocht. Zij hebben zich door de staatssecretaris van VWS in de luren laten leggen, zo staat te lezen in een artikel in de Volkskrant van afgelopen maandag. Terwijl zij zaten te slapen, regelde Van Rijn de doorzettingsmacht van het Zorginstituut bij het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Het Zorginstituut stelt een richtlijn vast waaraan alle zorgpartijen zich dienen te houden en het kabinet is wettelijk verplicht hen daartoe de financiële middelen te leveren. Geschatte kosten: 1,3  miljard euro. Op dit bedrag komt de NZa uit in een rapport van maart 2017. In juni komt het CPB met een bijgestelde raming van 2,1 miljard euro.  Verongelijkte Kamerleden mopperen dat zij nooit over de op handen zijnde miljardenuitgaven zijn ingelicht. Tja, hadden ze maar beter moeten opletten.

Beloften

Misschien waren ze te druk met andere verkiezingsbeloften, zoals verlaging, of zelfs afschaffing van het eigen risico. De SP zag weer een mogelijkheid het Nationale Zorgplan te promoten. Maar nu puntje bij paaltje komt, blijkt dat er ondanks de aantrekkende economie geen geld is voor dit soort kadootjes. De groei van de zorg wordt gedrukt door afspraken in de bestuurlijk hoofdlijnenakkoorden en deze lagere uitgaven leiden tot een lagere opbrengst van het eigen risico. Dus gaat het eigen risico nu omhoog en niet omlaag.

Ouderenzorg

Toch is het goed dat de waardering voor de verpleeghuiszorg is toegenomen en dat deze niet alleen in woorden, maar ook in daden tot uitdrukking komt. Er gaat extra geld naar de verpleeghuizen waardoor onze ouderen hopelijk meer zorg en aandacht ontvangen en niet wegkwijnen in hun laatste levensfase. Steeds minder mensen zijn in staat of bereid hun ouders of grootouders te verzorgen, dus moeten anderen het voor ons doen. Daar heb ik best een hoger eigen risico voor over. Maar misschien moet ik daar voorzichtig mee zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.