Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Westfriesgasthuis neemt maatregelen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vier meldingen binnengekregen over verdachte sterfgevallen van baby’s in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen. De maatschap gynaecologie krijgt externe begeleiding.

In mei en augustus zijn twee baby’s in het Westfriesgasthuis kort na hun geboorte overleden. Het ziekenhuis had het eerste overlijdensgeval ten onrechte niet gemeld bij de inspectie, die op de hoogte is gesteld door de ouders van de eerste baby. Direct na de tweede calamiteit verzocht de inspectie het Westfriesgasthuis maatregelen te nemen. Onderzoek dat de inspectie na de melding in mei was gestart, wees uit dat op de afdeling verloskunde sprake was van een onveilige situatie omdat een goed functionerend kwaliteit- en veiligheidssysteem ontbrak.

‘Niet-optimale factoren’

Een onafhankelijke commissie, die was ingeschakeld door het Westfriesgasthuis, concludeerde vorige week dat een opeenstapeling van ‘niet-optimale facoren’ heeft geleid tot de fatale afloop in mei. Er bleek sprake te zijn van een al langer bestaand conflict tussen de betrokken verloskundige en de gynaecoloog. De commissie noemde deze situatie ‘zeer ernstig’.

Twee meldingen

Daarnaast bleek de meldcultuur van de maatschap gynaecologie bij onverwachte sterfte rondom de geboorte onvoldoende. Het Westfriesgasthuis heeft inmiddels de afspraken en procedures op de afdeling verloskunde aangescherpt en inzichtelijker gemaakt. Voor de gynaecologen is een externe begeleider aangesteld in de persoon van professor Hein Bruinse uit het UMC Utrecht. Inmiddels zijn er nog twee verdachte sterfgevallen bij de inspectie gemeld. De verloskundige heeft zich ziek gemeld, de gynaecoloog in kwestie werkt gewoon door.

Assessment

Het Westfriesgasthuis beschikt over een veiligheidsmanagement systeem, is NIAZ geaccrediteerd en de medisch specialisten werken met een assessmentprogramma om elkaars individueel functioneren te beoordelen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Westfriesgasthuis schuldig aan dood baby

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

‘Gynaecoloog vaak te terughoudend’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.