Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetsvoorstel De Jonge: meer bevoegdheden voor Inspectie

Bert Bukman
De IGJ moet meer mogelijkheden krijgen om zijn taak uit te voeren. Dit betekent een verdere verruiming van de inzage in medische dossiers. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minister De Jonge van VWS.
Hugo de Jonge jeugdzorg wmo sociaal domein gemeenten
Foto: VWS

Het wetsvoorstel van De Jonge over de IGJ is naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel houdt de wijziging in van meerdere wetten. Volgens De Jonge wordt het toezicht op de naleving van wetten op het gebied van volksgezondheid op die manier versterkt.

Lang niet iedereen is hiermee bekend, maar de IGJ heeft ook nu al toestemming om medische dossier in te zien zonder dat de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven. Dit geldt echter nog niet voor alle wetten, waaronder de Geneesmiddelenwet. In het wetsvoorstel wil De Jonge daarom inzage van de IGJ in recepten kunnen regelen. Dit onder meer om toezicht te kunnen houden op de digitale voorschrijving van medicatie.

Kunstmatige bevruchting

Ook heeft het wetsvoorstel betrekking op de wetgeving over kunstmatige bevruchting. Kinderen die op deze manier worden verwekt, hebben het recht om te weten wie hun vader is. De IGJ wil erop kunnen toezien dat de behandelaar de gegevens over de donor afdoende verstrekt. Ook op dit vlak wil De Jonge dus een aanpassing van de wet.

Tot slot moet het wetsvoorstel mogelijk maken dat personen en organisaties die het werk van de IGJ frustreren, harder worden aangepakt. Anders dan nu moet de Inspectie een termijn kunnen afdwingen waarbinnen de gevraagde gegevens worden verstrekt.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.