Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetsvoorstel: justitie moet dna ziekenhuizen gebruiken

Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Dat staat in een concept-wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid. Het voorstel is in handen van het tv-programma KRO Reporter.
Wetsvoorstel: justitie moet dna ziekenhuizen gebruiken

Voor justitie betekent de toegang tot het dna-materiaal een extra mogelijkheid om misdrijven op te lossen. Volgens het wetsvoorstel mag het dna alleen worden gebruikt na ernstige misdrijven zoals moord en verkrachting.

Vrees

Wetenschappers zijn bang dat het daar niet bij blijft, aldus de NOS. Medici vrezen dat patiënten niet meer zullen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. De landelijke artsenfederatie KNMG noemt het wetsvoorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.

Lichaamsmateriaal

In ziekenhuizen ligt lichaamsmateriaal van miljoenen Nederlanders opgeslagen. Het gaat om weefsel dat ziekenhuizen na behandeling voor onderzoek bewaren. Het nieuwe kabinet moet beslissen of de nieuwe wet er ook echt komt.

Reactie VWS

Een woordvoerder van VWS spreekt het bericht tegen en laat weten dat er geen concept-wetsvoorstel is van minister Schippers over het afstaan van DNA-materiaal aan Justitie. ‘Alleen op ambtelijk niveau is er een eerste consultatieronde geweest over een eventueel concept-wetsvoorstel Zeggenschap Lichaamsmateriaal. Daarbij was geen sprake van een politiek standpunt van de minister. In juni heeft Schippers de Tweede Kamer gemeld dat het aan het volgende kabinet is te bepalen of die wet er überhaupt moet komen en wat daar in zou moeten komen te staan.’ (NOS / Zorgvisie | Foto: VWS)

Lees meer

NZa: privacy hindert uitwisseling zorginformatie

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Moet je eens gaan zien wat de ambtenaren van plan zijn met het LSP/EPD! Dat geeft toegang tot alle computers van dienstverleners en in combinatie met de ideeen van Opstelten, HackersWet, krijgen de ambtenaren goud in handen.
    Big Brother in Nederland. 1984 wordt werkelijkheid.
    En dat met de VVD in de Regering!
    Maar ja, in de DDR was de communistische partij ook democratisch.
    Wat is de VVD dan nu?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.