Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WFZ: Dalende lijn in financieel resultaat zorginstellingen

Redacteur Zorgvisie
Er zit een dalende lijn in de financiële jaarresultaten van zorginstellingen die deelnemen aan het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ). Het aantal nieuwe garanties dat is verstrekt op langlopende leningen blijft op een laag niveau, blijkt uit het jaarverslag van het WFZ.
Adobestock financieel resultaat
Foto: AdobeStock

In 2017 verstrekte het fonds garantie op 247 miljoen euro aan langlopende leningen, tegenover 229 in 2016. ‘Het volume aan nieuwe garanties blijft hiermee op een relatief laag niveau’, stelt het WFZ. ‘Dit is niet zozeer het gevolg van aangescherpte beoordelingscriteria vanuit het WFZ, maar van de afname in vastgoedinvesteringen door WFZ-deelnemers.’ Dat komt, zo schrijft het fonds, doordat er door zorginstellingen steeds meer wordt ingezet op ambulante zorg en de intramurale capaciteit wordt afgebouwd. ‘Ook worden door de veranderingen de inkomstenperspectieven onzekerder, hetgeen leidt tot een rem op grote investeringen.’ De komende jaren zal hier niks in veranderen, verwacht het WFZ.

Dalende lijn financieel resultaat

Naast een lager niveau van nieuwe garanties, ziet het garantiefonds dat zorginstellingen die deelnemen aan het WFZ in 2017 minder hoge financiële resultaten behaalden. Het is het vierde jaar op rij dat de gemiddelde resultaten dalen. ‘Het gemiddelde jaarresultaat van alle WFZ-deelnemers is in de periode 2013-2016 gedaald met respectievelijk 0,5 procentpunt, 0,1 procentpunt, 0,3 procentpunt en 0,6 procentpunt’, blijkt het WFZ-verslag. Het exploitatieresultaat is volgens het fonds ‘flinterdun’ en constateert dat de financiële druk op zorgorganisaties oploopt. ‘Voor WFZ is het de vraag in hoeverre een voortzetting van de strakke overheidsbudgettering voor zorginstellingen nog te behappen zal zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.