Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WFZ zet 12 GGZ-instellingen op reservebank

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Maar liefst 12 van de 28 ggz-instellingen die deelnemen aan het Waarborgfonds voor de Zorgsector staan onder verhoogde risicobewaking.
stoplichten.fotolia.gif
Foto: fotolia

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Waarborgfonds voor de Zorgsector. Opvallend is dat er in 2016 geen garantieverlening aan GGZ-aanbieders heeft plaatsgevonden.

Gekreun

Herman Bellers: ‘Dit is geen drama, maar wel een indicatie dat met name ggz- instellingen moeite hebben om te verteren wat er allemaal op hun bordje ligt. Het bevestigt het gekreun uit de sector dat ze het zwaar hebben door alle veranderingen die bij elkaar komen. Denk aan de beddenafbouw, de moeizame verschuiving naar ambulante zorg, de herverkaveling van activiteiten over verschillende zorgwetten en de versnippering over gemeenten.’

Verhoogd risico

In totaal staan er 53 zorginstellingen onder verhoogde risicobewaking van het WFZ.Onder deze instellingen op de ‘reservebank’ bevinden zich 15 ziekenhuizen, 12 ggz-instellingen, 6 gehandicaptenzorginstellingen en 20 ouderenzorginstellingen. Vorig jaar waren dit nog 48 deelnemende zorginstellingen. Bij het WFZ zijn in totaal 294 zorginstellingen aangesloten. 

Code rood

Zes zorginstellingen staan in de categorie rood, 16 zorginstellingen in de categorie oranje en 31 in categorie geel. De deelnemers in categorie rood kampen met ernstige liquiditeitsproblemen, meerjarig negatieve exploitatieresultaten of een uiterst zwak of negatief eigen vermogen. Het totale bedrag aan langlopende garanties voor deze instellingen is in totaal 134,7 miljoen euro. Ook hier geen reden tot paniek, zegt Bellers: ‘In deze instellingen zijn er heel serieuze problemen, maar het betekent niet dat zij volgend jaar allemaal failliet gaan. We zien dat de meeste instellingen na verloop van tijd weer van de reservebank af gaan. Wel lopen zij een groter risico dat het verkeerd afloopt dan bij andere.’ Zelfs als alle instellingen met code rood zouden omvallen, dan is het WFZ kapitaalkrachtig genoeg om het schadebedrag van 134,7 miljoen euro op te kunnen vangen.

Garantieloket gesloten

Instellingen met een gele, oranje of rode stip kunnen zich verheugen in ‘verhoogde bemoeizucht’ van het WFZ. Normaal vraagt het Waarborgfonds de deelnemende zorginstellingen twee maal per jaar het hemd van het lijf. Dat loopt op naar zes keer per jaar of zelfs elke maand, naarmate de situatie zorgelijker is. Geen enkele instelling op de reservebank komt nog in aanmerking voor een geborgde lening. Bellers: ‘Voor deze instellingen is het garantieloket voorlopig gesloten. Meestal als wij vinden dat er iets aan de hand is, vinden anderen dat ook. De kans dat je bij een bank succesvol een lening krijgt, wordt er ook niet groter op.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.