Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie wordt de nieuwe Zorgmanager van het jaar?

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Wie wordt de nieuwe Zorgmanager van het jaar? Op 11 april wordt de prijs voor de beste Zorgmanager van het Jaar 2017, de Zorgvisie Excellence award, uitgereikt. Er zijn drie genomineerden. De komende weken stellen we ze aan u voor. Vandaag genomineerde Peter Bennemeer.
Peter Bennemeer
Foto: Studio38c

Peter Bennemeer is sinds begin 2014 algemeen directeur van ziekenhuis Bernhoven in Uden. Het ziekenhuis praktiseert met opvallend succes ‘zinnige zorg’. Het geheim: medisch specialisten beslissen mee over de strategie. Algemeen directeur Bennemeer heeft de dokters letterlijk ‘in de lead’ gebracht. ‘Als ziekenhuizen moeten we af van de gedachte dat we almaar meer geld kunnen vragen. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor de betaalbaarheid van ons fantastische, solidaire zorgstelsel’, zegt de kandidaat-Zorgmanager van het jaar 2017. De cijfers van het ziekenhuis in Uden zijn opmerkelijk: de omzet daalde in twee jaar tijd met 12 procent, terwijl het aantal patiënten met 2 procent is gestegen.

Omzetvermindering
Wat is het geheim achter de geslaagde omzetvermindering in Uden? Bennemeer betrok alle belanghebbenden intensief bij de omslag: zorgverzekeraars, huisartsen, banken, cliënten- en ondernemingsraad, klankbordgroepen van patiënten. De zorgverzekeraars geven het ziekenhuis vijf jaar lang zekerheid over de – geleidelijk dalende – inkomsten. De belangrijkste succesfactor is volgens hem echter de ‘bottom-up’ aanpak. ‘We hebben vanaf dag één de dokters gevraagd naar hun ideeën. De mensen op de werkvloer hebben de zinnige zorg inhoudelijk vormgegeven. Dat maakt het eigenaarschap een stuk makkelijker.’

Directiecomité
Zonder twijfel helpt ook het bijzondere besturingsmodel van ziekenhuis Bernhoven. Er is geen raad van bestuur, maar een directiecomité waarin twee medisch specialisten zitten. De andere leden zijn de directeuren van ict, financiën en hrm, en Bennemeer als eindverantwoordelijk statutair directeur. Bennemeer introduceerde dit model toen hij in 2014 bestuursvoorzitter werd.

Op het congres Professioneel Zorgbestuur staan we stil bij het samenspel tussen managers en zorgverleners. ’s Middags wordt bekendgemaakt wie Zorgmanager van jaar 2017 is geworden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.