Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wiegel wil overheveling ggz uitstellen

MAARSSEN - ZN-voorzitter Hans Wiegel wil de overheveling van de op genezing gerichte ggz van de AWBZ naar de ziektekostenverzekering met een jaar uitstellen. Volgens Wiegel zijn er te grote operationele en logistieke risico’s verbonden aan een overheveling per 2007.

Wiegels voorstel is terug te lezen in een brief aan minister Hoogervorst. In de oorspronkelijke plannen zouden ggz-aanbieders met ingang van 1 januari 2007 gaan declareren op basis van diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s). Volgens Wiegel is dit tijdstip ‘niet verantwoord’.

Verzekeraars

Verzekeraars beschikken vooralsnog over onvoldoende informatie om de curatieve ggz risicodragend te kunnen verzekeren. Zo is er vertraging opgetreden in de integratie van de verschillende informatiesystemen.

Onenigheid

Daarnaast is er nog altijd onenigheid over de precieze vorm en inhoud van de dbc’s. De verzekeraars willen het liefst een duidelijke diagnose op de declaratie terugzien. Dit om te kunnen nagaan welke zorg tegen welke prijs wordt geleverd. Bovendien denken de verzekeraars de informatie nodig te hebben om inzicht te krijgen in de verwachte kosten. Ggz-aanbieders vrezen echter dat hiermee de privacy van de cliënt en het medisch beroepsgeheim in het gedrang komen. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.