Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkgericht werken definitief vrij van btw

Zorgorganisaties in de eerste lijn die wijkverpleging en geboortezorg leveren, hebben minder te vrezen van de fiscus. De door hen geleverde diensten die niet direct cliëntgebonden zijn, worden door de belastingdienst niet langer gezien als btw-plichtig. Dat meldt brancheorganisatie ActiZ.
belastingfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

De btw-vrijstelling voor wijkgericht werken en voor samenwerkingsverbanden in de eerstelijns- en geboortezorg is lang bevochten door ActiZ. Afgelopen jaar heeft de brancheorganisatie de lobby flink opgevoerd en na politieke toezeggingen is de vrijstelling nu definitief vastgelegd in de omzetbelasting. Beide vrijstellingen hebben betrekking op zorgprestaties die niet direct cliëntgebonden zijn, maar gerelateerd aan de bredere rol die zorgorganisaties hebben in het organiseren van ketenzorg en van verbindingen met andere domeinen.

Wijkverpleging
De eerste vrijstelling luidt: ‘Aanbieders van wijkverpleging voor zover het betreft de diensten die zij verrichten in het kader van het wijkgericht werken, bedoeld in de Beleidsregel Verpleging en Verzorging, BR/CU-7123, van de Nederlandse Zorgautoriteit (Stcrt. 2014, nr. 37898).’

Geboortezorg
De tweede vrijstelling betreft: ‘Samenwerkingsverbanden op het gebied van multidisciplinaire eerstelijns- en geboortezorg die kosten voor zorgprestaties declareren voor zover deze diensten worden bekostigd op grond van de Zorgverzekeringswet en nader staan beschreven in de door de Nederlandse Zorgautoriteit voor deze vormen van zorg vastgestelde beleidsregels ingevolge de Wet marktordening gezondheidszorg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.