Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkteams vaak niet ‘kostenbewust’

Redacteur Zorgvisie
Medewerkers van wijkteams heen onvoldoende zicht op de kosten van zorg. Dat blijkt uit de factsheet Benchmark sociale wijkteams 2016 van adviesbureau Michel de Visser Advies (MDVA).
WijkteamsBewust-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

De Visser werkte voor de Benchmark samen met twee onderzoekers van de Universiteit van Leiden en de Erasmus Universiteit. Zij ontdekten dat wijkteams vaak geen goed beeld hebben van de kosten van zorg. ‘Medewerkers weten vaak niet goed welke hulp duur en welke hulp goedkoop is. Voor zover ze het weten, wegen ze het vaak niet mee in de keuze voor wat ze inzetten’, schrijven de onderzoekers in het rapport. Er zijn daarbij wel grote verschillen tussen medewerkers, sommigen vinden dat ze zich niet bezig hoeven te houden met geld, omdat ze in de eerste plaats hulpverlener zijn. Anderen zien zich niet enkel als hulpverlener en denken wel over geld na, maar ook bij hen blijft het onderwerp wat op de achtergrond.

Teams kostenbewust maken
Volgens de onderzoekers kunnen gemeenten wel sturen op kostenbewustzijn, maar gebeurt dit niet overal, omdat niet elke gemeente het een belangrijk onderwerp vindt. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor de teams om zich ermee bezig te houden. ‘Het afgelopen jaar hadden veel teams de focus vooral op het primair proces, het helpen van klanten. “Als de klant maar geholpen wordt en wat het kost zien we later wel.” Omdat de werkwijze overal nieuw was en het al een hele opgave was om de trein goed op de rails te krijgen, was dit een begrijpelijk attitude’, vinden de onderzoekers. Bovendien is echt sturen op kostenbewustzijn pas mogelijk als de bedrijfsvoering daarop is gericht. Daarvoor zijn bijvoorbeeld geode rapportages nodig over de kosten en inzet van hulp. De onderzoekende partijen opperen ook een mogelijke budgetverantwoordelijkheid voor wijkteams.

Wijkteams toch tevreden
Over het algemeen waren wijkteams erg tevreden over hun functioneren, blijkt uit het rapport op Binnenlands Bestuur. Aan het onderzoek deden 24 teams uit 7 gemeenten mee en is gekeken naar hoe de teams het doen, hoe de klant dat ervaart, hoe betrokken de wijk is, wat de kwaliteit van de hulpverlener is en hoe het gaat met de financiën. Alleen het laatste onderdeel, geld, werd door de wijkteams onvoldoende beoordeeld: ze geven dit deel een 5,7 (tegenover een 5,9 in hetzelfde onderzoek vorig jaar). Toch vinden de teams dat ze er goed in slagen om ondersteuning te bieden aan mensen in de wijk.

Transitie langdurige zorg De AWBZ is overgegaan naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.